Je kunt in ronde 1 & 2 kiezen uit de volgende activiteiten.

Tijdens de Hannover Messe Challenge heb je zelf de touwtjes in handen! Je kiest welke van onze workshops of lezingen je op de eerste dag wil bijwonen, en of je dat in ronde 1 of 2 doet. Tijdens de ronde waarin je geen activiteit kiest, ga je je onderdompelen in de wereld van de Tech & Science Experience beurs. Op deze beurs kun je je laten inspireren door demo's van vette bedrijven en je kunt je op de beurs aanmelden voor een van de rondleidingen naar de UT-labs.  

Lezingen & workshops

Lezing: Big Data Sciences

Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam

Big data is big business! Bedrijven en overheden worstelen steeds meer met enorme hoeveelheden data. Of het nu gaat om gegevens van klanten, de database van een gemeente of bijvoorbeeld de logistiek van de NS, dataverzamelingen blijven groeien en worden steeds complexer! In het bedrijfsleven is enorme vraag naar professionals die deze data kunnen analyseren. Neem tijdens deze lezing een duik in de wereld van Big Data!

Workshop: Science Lab: wetenschap in infrarood

Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam  

In dit sciencelab ga je aan de slag met warmte! Voer met speciale warmtebeeldcamera’s je eigen onderzoek uit en breng warmte in beeld. Je leert over het spectrum van zichtbaar en onzichtbaar licht. Waarom stralen objecten? En hoe kan je de temperatuur afleiden aan de hand van het uitgezonden licht? Ontdek het in deze workshop!

Workshop: Positief met tegenwind

Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam  

Het klinkt misschien onlogisch: tegen de wind inrijden.  Niet in de workshop Positief met Tegenwind! Ga aan de slag en maak je eigen tegenwindautootje. Maak gebruik van windenergie en mechanische omzettingen om jouw auto tegen de wind in te laten rijden. Zijn dit de auto’s van de toekomst? Kom er achter in deze workshop!

Workshop: Ontwerp een technische innovatie

Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam  

We komen in het dagelijks leven veel praktische problemen tegen. Gelukkig biedt techniek oplossingen! Denk in verschillende engineeringsdisciplines zoals technische bedrijfskunde, elektrotechniek en werktuigbouwkunde en help het door jou gekozen probleem de wereld uit. Gaat jouw technische innovatie het leven een stukje makkelijker maken?

Workshop: Ontdekkingsreis naar een circulaire wereld

Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam & Hogeschool van Amsterdam

Circulariteit is een breed begrip. Tijdens deze lezing ga je op reis om te ontdekken wat verschillende thema´s van dit onderwerp met elkaar verbindt. Hoe gebruik je smart technology, engineering, health & environment, creative technology, en entrepreneurship om enorme uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden? Circulariteit is tegenwoordig het toverwoord. Hoe, wat en waarom gaan we samen ontdekken in deze lezing.

Workshop: Artificial intelligence, wat doet het met je en voor je?

ICLON, Universiteit Leiden

In deze workshop gaan we het hebben over de invloed van Artificiële Intelligentie (AI) op je leven. Hoe wordt bijvoorbeeld je zoekopdracht die je in Google invult aangevuld met suggesties of hoe bepaalt Netflix welke serie jij ook beslist moet gaan kijken? Ontdek de wereld van AI en ga actief met algoritmen aan de slag. Neem papier, een pen en vooral je gezond verstand mee!

Workshop: NXT-Lego robot game

Radboud Universiteit 

Ga je na college meteen naar huis, ga je eerst relaxen aan het Waalstrandje of ga je nog het terras op? Programmeer jouw LEGO ® mindstorms, vindt de snelste weg en ga ervandoor met de prijs. In deze game programmeer je de robot en maak je gebruik van optische sensors om te navigeren over de hindernisbaan van het Nijmeegse studentenleven. Laat jij jouw robot moeiteloos door langs obstakels manoeuvreren? Kom er achter in deze workshop!

Workshop: LEGO-waterstofauto

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen  

Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem huisvest veel duurzame bedrijven. Een van de belangrijke thema’s op het IPKW is waterstof. Jouw LEGO-motortje is een waterstofauto. Die kan een aantal km’s rijden, maar moet natuurlijk ook tanken. En dat is hard nodig, want je staat bijna stil. Jouw opdracht: programmeer je auto zodat je zo snel mogelijk bij het waterstoftankstation komt en met een gevulde tank het waterstoflab van de HAN kunt bereiken. Doe je dat het snelst van de dag, dan win je een gave prijs.

Workshop: Wroeten in het brein

Radboud Universiteit 

Heb jij een sterke maag en interesse in biologie? Dan is deze workshop voor jou! Eerst krijg je een kort college over de evolutie en de embryologische ontwikkeling van de hersenen. Daarna begint de pret: je gaat onder leiding van een begeleider zelf in kalfshersenen snijden om de verschillende onderdelen te bestuderen.

Workshop: Licht in de duisternis

Rijksuniversiteit Groningen, Science & Discovery truck

"Knak" staafjes: je breekt en ze gaan licht geven. Een chemische reactie maakt het licht!  Ze zijn erg leuk voor een feestje in de disco, maar in de zeevaart worden ze gebruikt als noodsignalen en nachtdieren beheersen hetzelfde trucje om hun vijand af te schrikken. De chemie van het knak-staafje leer je in deze workshop. Natuurlijk ga je zelf ook aan de slag! 

(Deze workshop wordt alleen aangeboden in ronde 1)

Workshop: Startup skills

Saxion Hogeschool

Ben jij ondernemend en wil je graag uitgedaagd worden om deze skills te verbeteren? Dan ben je bij deze workshop aan het juiste adres. Tijdens deze workshop zullen we een aantal leuke challenges organiseren, om jouw ondernemende skills verder te ontwikkelen. Tijdens deze actieve sessie besteden we aandacht aan de volgende thema’s: samenwerken, creativiteit, middelen mobiliseren, initiatief nemen en leren door doen.

Workshop: Een ondernemersidee op één A4

Saxion Hogeschool

Een idee, nieuwe inzichten, steeds veranderende gegevens, financiering, creativiteit, ontwikkelingen: probeer een bedrijfsidee maar eens samenhangend te beschrijven in een compleet bedrijfsplan! Dat kost veel schrijf- en uitzoekwerk. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het Business Model Canvas en werk je op één A4 aan een idee / bedrijf, door negen bouwstenen te benoemen en in te vullen die onderlinge samenhang hebben.

Workshop: Programmeer een hit

Universiteit Utrecht & Hogeschool Utrecht 

Soms is het leuk om een onderwerp vanuit een andere invalshoek te benaderen. Zo kan je bijvoorbeeld leren programmeren door een stuk muziek te produceren! In deze workshop leer je over een aantal basale programmeerconcepten en over concepten uit de muziek, een aansprekende combinatie! In deze workshop leer je een programmeertaal voor muziek kennen en maak je vrij snel eerste stappen naar een goed klinkend geheel.

Let op: neem zelf een koptelefoon of oordopjes mee!

Workshop: Het digitale lichaam

Universiteit Utrecht & Hogeschool Utrecht   

Ben jij weleens nieuwsgierig naar de spieren in ons lichaam? Hoe zien de spieren er nou eigenlijk echt uit? Hoe zijn ze met elkaar verbonden en hoe zijn ze met onze botten in het lichaam verbonden? Neem dan tijdens deze workshop een kijkje in Het Digitale Lichaam! Dit is een 3D spier-anatomiemodel in een Virtual Reality omgeving, waarbij je het spier-anatomiemodel laag voor laag zelf kan ontleden. Dankzij de 3D effecten en volledige 360 graden beelden die goed zichtbaar zijn door de Virtual Reality bril die je op hebt, geeft het je een gevoel dat je werkelijk middenin de actie zit! 

Lezing: Afvalwater als grondstof

Wageningen Universiteit 

Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, afvalwater is een fantastische bron van grondstoffen en energie. Denk hierbij niet alleen aan het water zelf, maar ook aan waardevolle nutriënten zoals stikstof en fosfaat en aan de chemische energie die verpakt zit in de organische verontreinigingen. Het is zelfs mogelijk om nuttige chemicaliën uit afvalwater te maken, zoals bijvoorbeeld biologisch afbreekbare plastics. In deze lezing duik je in de wereld van al het nuttigs uit afvalwater!

Workshop: Arduino voor beginners

Wageningen Universiteit 

De Arduino is een hele kleine computer: een bordje met een processor en een geheugen. De processor voert het programma uit dat in het geheugen staat. Hiermee kun je allerlei functies aansturen. Tijdens deze workshop ga je zelf kennis maken met Arduino: lukt het jou om een stoplichtschakeling te maken met ledjes? Duik in de wereld van dit kleine computertje en laat je fantasie de vrije loop.

Lezing: Breng je uitvinding op de markt

Hogeschool Windesheim 

Studentondernemer Olivier Gossink vertelt tijdens deze lezing over zijn droom om uitvinder te worden. Tijdens zijn studie Industrieel Product Ontwerpen begon hij zijn hart te volgen en maakte hij de gekste uitvindingen van alle restmaterialen dat hij kon vinden. Kom naar deze lezing en loop na afloop vol inspiratie de zaal uit.

tech & science exeprience beurs