Praktische informatie

Informatie voor leerlingen

Leuk dat je meedoet aan de Hannover messe Challenge! hieronder geven we je een overzicht van alle praktische informatie.

KOSTEN & inschrijving

De kosten van de Hannover Messe Challenge bedragen €25,-. Wat krijg je daar nou allemaal voor? 

Eerste dag (op de Universiteit Twente): 

 • Lunch 
 • Diner
 • Toegang tot de voorstelling van Timon Krause of meedoen aan een van onze sportclinics
 • Slaapplek in het sportcentrum 

Tweede dag (op de Hannover Messe): 

 • Ontbijt
 • Lunchpakketje
 • Toegangskaarten voor de Hannover Messe beurs 

Informatie betreft de inschrijving is te vinden op de inschrijfpagina.

Wat moet je meenemen? 

Hieronder is een handige inpaklijst te vinden ter voorbereiding op de Hannover Messe Challenge. Extra tip: Er is ’s nachts geen mogelijkheid om je mobiele telefoon op te laden. Overdag is het op een aantal momenten mogelijk, maar denk eraan dat er een hele hoop anderen zijn die ook willen opladen. We raden je sterk aan om een opgeladen powerbank mee te nemen zodat je zeker weet dat je mobiel voor twee dagen voldoende energie heeft. Denk er verder in ieder geval aan om de volgende spullen mee te nemen:

 • ID-kaart/paspoort en zorgpas (belangrijk omdat we op dag 2 naar Duitsland gaan!
 • Matje/ luchtbed
 • Slaapzak
 • Kussen
 • Toiletspullen
 • Kleine tas met spullen voor overdag en avondactiviteit (met daarop je naam en telefoonnummer)
 • Pyjama
 • Sportkleding (indien je op de eerste dag voor een sportactiviteit hebt gekozen)
 • Handdoek
 • Mobiele telefoon (+ powerbank en oplader)
 • Portemonnee (+ geld om op de Hannover Messe iets te eten te halen)
 • Volg je workshop 'Programmeer een hit!', neem dan ook een headset/oordopjes mee. 

Waar slaap je? 

Van 1 op 2 april slaap je in de sporthallen van het Sportcentrum van de Universiteit Twente. Dit betekent dat je met een grote groep mensen in één zaal slaapt, jongens en meisjes gemengd. De begeleidend docenten zullen hier ook slapen. Vanwege veiligheidsmaatregelen kan de noodverlichting niet uit ’s nachts, maar om je hierin tegemoet te komen zullen wij je voorzien van een slaapmasker. 

Noodnummers 

Voor vragen of bij problemen kun je contact met ons opnemen. Op 1 en 2 april zal er een noodnummer beschikbaar zijn van de organisatie. Deze zal vermeld worden in het programmaboekje. 

Vertrek, bussen en meer 

Bij de opstapplaats wordt er door de begeleider van jouw bus gecontroleerd of je op de lijst staat. De bus waar je instapt zal gedurende het hele tweedaagse evenement de bus zijn waar je mee vervoerd wordt, dus zorg dat je je bus-nummer en de bus-begeleiders kent. Let op: het is je eigen verantwoordelijkheid om bij de opstapplaats te komen en op dag twee ook weer vanaf daar thuis te komen. Dit zal per regio een centrale plek zijn. 

Bij aankomst op de Universiteit Twente word je naar de registratiebalie gebracht waar je een programmaboekje ontvangt met daarin alle informatie over tijden en locaties, de vrije keuze onderdelen, noodnummers etc. Vervolgens geef je je tas met slaapspullen af. Zorg dat je alleen de spullen bij je houdt die je overdag en bij de avondactiviteiten nodig hebt (zoals sportspullen, als je een sportactiviteit hebt gekozen) en zorg dat op elke tas duidelijk je naam + telefoonnummer staat vermeld. 

De studenten van de Universiteit Twente kun je altijd vragen als er iets onduidelijk is, zij wijzen de weg en zorgen dat je op de juiste plek terecht komt. Je kan ze herkennen aan het Hannover Messe Challenge logo op hun kleding.

’s Avonds zal er tijd zijn om te douchen voordat je gaat slapen. In de ochtend moeten we erg vroeg vertrekken om op tijd in Hannover te zijn. Het is dus de bedoeling dat iedereen snel z’n spullen inpakt en naar de bussen gaat. Houd er daarom rekening mee dat er hierdoor geen tot weinig tijd is om in de ochtend te douchen.

Over de Hannover messe beurs 

Op dinsdag 2 april vertrekken we vroeg met bussen naar de Hannover Messe. Deze beurs is gigantisch groot, zie voor een voorproefje de plattegrond van de Messe. We moeten met ruim 750 man in vrij korte tijd langs de tassencontrole en de ingang van de beurs: laat dus alle spullen die je niet nodig hebt op de beurs in de bus. Bij twijfel vraag je je busbegeleider wat je wel mee mag nemen.

Voor de Hannover Messe ontvang je tijdens de busreis naar Hannover een uitgeprint toegangsbewijs van ons. Bewaar die goed! De toegangsbewijzen worden deze en volgende week voor iedere deelnemer persoonlijk aangevraagd. Je krijgt hierover binnenkort ook twee e-mails van de Hannover Messe: één met een bevestigingslink voor je account en een met een PDF van je toegangsbewijs. Je hoeft niks met deze e-mails te doen, wij printen de toegangsbewijzen voor je uit.

Om 16:00 uur zullen we uiteindelijk weer verzamelen om te vertrekken naar Nederland. Je stapt in dezelfde bus (met hetzelfde busnummer) als de heenreis en wordt op dezelfde plaats als waar je bent opgestapt weer afgezet. Let wel: de busreis duurt nog een flinke tijd, dus zorg er eventueel voor dat je op de Messe zelf al vroeg avondeten gehad hebt. Er zijn allerlei eettentjes op de Messe zelf te vinden, dus er is genoeg keuze. Let er echter wel op dat het eten wat prijzig kan zijn. Tijdens de busreis terug vullen jullie online een evaluatie in over de Hannover Messe Challenge.

De belangrijkste informatie kan je terugvinden in het programmaboekje dat je bij de start van de Hannover Messe Challenge van ons ontvangt. Mocht je echt dringende vragen hebben vooraf, check de FAQ of neem contact met ons op.