Praktische informatie

Informatie voor docenten

Leuk dat u deelneemt aan de Hannover Messe Challenge! Hieronder geven we u een overzicht van alle praktische informatie.

kosten & INSCHRIJVEN 

Als docentbegeleider zijn er geen kosten verbonden aan deelname van de Hannover Messe Challenge. Wel vragen wij u om enkele taken uit te voeren. Uw verantwoordelijkheid en daarbij de rol van u als docent staan hieronder beschreven onder het kopje “Rol als docent”. Wat is inbegrepen: 

Eerste dag (op de Universiteit Twente): 

 • Lunch 
 • Diner
 • Toegang tot de voorstelling van Timon Krause of kijken bij een van onze sportclinics
 • Slaapplek in het sportcentrum

Tweede dag (op de Hannover Messe): 

 • Ontbijt
 • Lunchpakketje
 • Toegangskaarten voor de Hannover Messe

Informatie betreft de inschrijving is te vinden op de inschrijfpagina.

ROL ALS DOCENT

Om de Hannover Messe Challenge voor leerlingen aan te kunnen bieden hebben wij de hulp van docentbegeleiders nodig. Als docentbegeleider krijgt u een groepje van ongeveer 15 leerlingen toegewezen die u tijdens dag 1 en dag 2 begeleid. Dit kunnen leerlingen van uw eigen school zijn, maar ook leerlingen van andere scholen. Als docentbegeleider zijn er dus bepaalde verantwoordelijkheden, maar daarnaast kunt u deelnemen aan de activiteiten die aangeboden worden èn kunt u mee naar de Hannover Messe beurs. 

Aantal docentbegeleiders

 • In totaal kunnen er 50 docentbegeleiders mee naar de Hannover Messe Challenge. 
 • Bij 10 of meer leerlingen van 1 school is het verplicht dat er tenminste één docent van deze school meegaat.
 • Scholen waar minder dan 10 leerlingen deelnemen, kunnen ervoor kiezen een docentbegeleider mee te sturen. Indien er geen docent beschikbaar is, worden de leerlingen van deze school ingedeeld bij een docent van een andere school. 

Verantwoordelijkheden docentbegeleiders: 

 • Het controleren van de aanwezigheid van alle leerlingen op dag 1 bij het vervoer van uw opstaplocatie naar de Universiteit Twente. Daarnaast houdt de docent een oogje in het zeil tijdens de busreizen en zorgt u dat de bus netjes achter gelaten wordt.
 • Helpen met het inleveren van bagage en het registreren van de leerlingen bij aankomst bij de Universiteit Twente.
 • Het verstrekken van informatie aan leerlingen (hiervoor ontvangt u vooraf een informatiebrief).
 • Een aanspreekpunt zijn voor leerlingen bij vragen/problemen. 
 • Tijdens de twee dagen kunt u zelf kiezen welke activiteiten u gaat volgen. 
 • Oogje in het zeil houden in de slaapzaal waar u slaapt en zorgen dat het naar bed gaan bij de leerlingen een beetje snel en soepel verloopt. 
 • Begeleiden van de leerlingen in de goede bussen wanneer we dinsdagochtend van de Universiteit Twente naar de Hannover Messe vertrekken.  
 • Bij de Hannover Messe de groep uit uw bus bij aankomst en bij vertrek bij elkaar houden en in de gaten houden.

WAT MOET U MEENEMEN?

Hieronder is een handige inpaklijst te vinden ter voorbereiding op de Hannover Messe Challenge. Extra tip: Er is ’s nachts geen mogelijkheid om uw mobiele telefoon op te laden. Overdag is het op een aantal momenten mogelijk, maar dan zijn er ook anderen die de telefoon willen opladen. We raden u daarom sterk aan om een opgeladen powerbank mee te nemen zodat u zeker weet dat uw mobiel voor twee dagen voldoende energie heeft. Denk er verder in ieder geval aan om de volgende spullen mee te nemen:

 • ID-kaart/paspoort en zorgpas (belangrijk omdat we op dag 2 naar Duitsland gaan!
 • Matje/ luchtbed
 • Slaapzak
 • Kussen
 • Toiletspullen
 • Kleine tas met spullen voor overdag en avondactiviteit (met daarop je naam en telefoonnummer)
 • Pyjama
 • Handdoek
 • Mobiele telefoon (+ powerbank en oplader)
 • Portemonnee (+ geld om op de Hannover Messe iets te eten te halen)

WAAR SLAAPT U?

Van 1 op 2 april slaapt u in de sporthallen van het Sportcentrum van de Universiteit Twente. Dit betekent dat u als begeleidend docent met een grote groep leerlingen in één zaal slaapt. Vanwege veiligheidsmaatregelen kan de noodverlichting niet uit ’s nachts, maar om u hierin tegemoet te komen zullen wij u voorzien van een slaapmasker.

noodnummers 

Voor vragen of bij problemen kunt u contact met ons opnemen. Op 1 en 2 april zal er een noodnummer beschikbaar zijn van de organisatie. Deze zal vermeld worden in het programmaboekje. 

VERTREK, BUSSEN EN MEER 

Bij de opstapplaats controleert u als docentbegeleider of de leerlingen aanwezig zijn. De bus waarin u zit zal gedurende het hele tweedaagse evenement de bus zijn waar u mee vervoerd wordt. Zorg er daarom voor dat de leerlingen het bus-nummer ergens opschrijven.  

Bij aankomst op de Universiteit Twente worden u en de leerlingen naar de registratiebalie gebracht waar u een programmaboekje ontvangt met daarin alle informatie over tijden en locaties, de vrije keuze onderdelen, noodnummers etc. Vervolgens geeft u uw tas met slaapspullen af. Zorg dat u alleen de spullen bij u houdt die u overdag en bij de avondactiviteiten nodig hebt en zorg dat op elke tas duidelijk uw naam + telefoonnummer staan vermeld.

De studenten van de Universiteit Twente kunt u altijd vragen als er iets onduidelijk is, zij wijzen de weg en zorgen dat iedereen op de juiste plek terecht komt. U kunt ze herkennen aan het Hannover Messe Challenge logo op hun kleding. 

Tijdens het avondprogramma kunt u kijken bij de show van Timon Krause. De sportclinics zijn uitsluitend voor leerlingen. Uiteraard kunt u er wel voor kiezen om hier een kijkje te nemen. 

’s Avonds zal er tijd zijn om te douchen voordat u gaat slapen. In de ochtend moeten we erg vroeg vertrekken om op tijd in Hannover te zijn. Het is dus de bedoeling dat iedereen snel z’n spullen inpakt en naar de bussen gaat. Houd er daarom rekening mee dat er hierdoor geen tot weinig tijd is om in de ochtend te douchen. Als docentbegeleider moet u ’s ochtends iets eerder aanwezig zijn om de leerlingen naar de goede bus te wijzen en te controleren op aanwezigheid.

OVER DE HANNOVER MESSE BEURS

Op dinsdag 2 april vertrekken we vroeg met bussen naar de Hannover Messe. Deze beurs is gigantisch groot, zie voor een voorproefje de plattegrond van de Messe. We moeten met ruim 750 leerlingen in vrij korte tijd langs de tassencontrole en de ingang van de beurs. Hiervoor is het belangrijk dat de leerlingen alleen spullen die zij echt nodig zijn die dag meenemen. Alle andere spullen mogen in de bus blijven liggen. Om de doorstroom zo snel mogelijk te laten zijn vragen wij u om de leerlingen bij elkaar te houden en hen te helpen bij de tassencontrole. 

Voor de Hannover Messe ontvangt u uitgeprinte toegangsbewijzen van ons die u aan de leerlingen tijdens de busreis uit kunt delen. De toegangsbewijzen worden binnenkort voor iedere deelnemer persoonlijk aangevraagd. Iedereen krijgt hierover binnenkort ook twee e-mails van de Hannover Messe: één met een bevestigingslink voor het account en een met een PDF van het toegangsbewijs. U hoeft niks met deze e-mails te doen, wij printen de toegangsbewijzen voor iedereen uit.

Om 16:00 uur zullen we uiteindelijk weer verzamelen om te vertrekken naar Nederland. Het is de bedoeling dat u al uw leerlingen verzamelt op basis van uw bus-nummer. Iedereen stapt namelijk in dezelfde bus (met hetzelfde busnummer) als de heenreis en wordt op dezelfde plaats als waar iedereen is opgestapt weer afgezet. Let wel: de busreis duurt nog een flinke tijd, dus het kan handig zijn als u op de Messe zelf al vroeg avondeten gehad hebt. Er zijn allerlei eettentjes op de Messe zelf te vinden, dus er is genoeg keuze. Let er echter wel op dat het eten wat prijzig kan zijn. Tijdens de busreis terug vullen u en de leerlingen online een evaluatie in over de Hannover Messe Challenge.

De belangrijkste informatie kunt u terugvinden in het programmaboekje dat u bij de start van de Hannover Messe Challenge van ons ontvangt. Mocht u echt dringende vragen hebben vooraf, bekijk dan de FAQ of neem contact met ons op.