Scan je werkplek

Welkom bij de (thuis) werkplek scan!

Bedankt dat je even tijd maakt om te onderzoeken of je (thuis)werk plek optimaal ingericht is. 

De tool bestaat uit een vragenlijst met 21 vragen verdeeld in 7 categorieën. Per vraag krijg je, indien nodig, gelijk een kort advies welke benodigdheden je bijvoorbeeld extra nodig hebt en waar je die kan bestellen. Ook kan het zijn dat aan de hand van je antwoorden je het advies krijgt om in gesprek te gaan met je leidinggevende om samen te zoeken naar een gezonde en prettige werkplek.

Het invullen van deze tool is niet verplicht, maar we raden het  wel sterk aan om met dit als hulpmiddel te gebruiken om  je persoonlijke werkplek zo goed mogelijk in te richten, zodat de kans op fysieke en mentale klachten zoveel mogelijk beperkt wordt.

Aan het einde van de vragenlijst krijg je alle ingevulde antwoorden en adviezen per mail toegestuurd.
Mochten er nog vragen zijn kun je altijd bij de VGM-er van je dienst/faculteit terecht.     

Klik op 'Volgende' om de scan te starten.

Bij 2 uur of meer per dag

Bekijk dit pdf bestand voor tips hoe je jouw werkplek goed kunt instellen

Vragenlijst niet relevant

Als je minder dan 2 uur werkt dan is deze vragenlijst niet relevant.
Je kunt de vragenlijst afsluiten.

Tip:
Het helpt bv om met vaste tijden of een schema te werken. Voorkom dat werk en privé in elkaar overlopen.

Langer dan 2 uur actief computerwerk

Zorg dan voor:
- Laptophouder
- Los toetsenbord
- Losse muis

*Bestel ze in het selfservice portaal van LISA

Thuiswerkplek beleid UT
Als Universiteit Twente vinden we het belangrijk dat jij ook thuis een veilige en gezonde werkplek hebt om zo duurzaam mogelijk thuis te kunnen werken. Hiervoor is het belangrijk dat je tijdens het thuiswerken zorgt voor regelmatige onderbrekingen en kom ook in beweging.
Bekijk ook de sport mogelijkheden op de UT!

Tip:
Gebruik pauze-software (bv Workrave) om je te stimuleren om regelmatig een micropauze te nemen en even van het scherm weg te kijken.

Tip:
Meer informatie over sneltoetsen.

Lees meer over RSI op de Service Portal Thuiswerken
Neem bij blijvende klachten contact op met je VGM/HSE-coördinator.

Thuiswerkplek beleid UT

Als Universiteit Twente vinden we het belangrijk dat jij ook thuis een veilige en gezonde werkplek hebt om zo duurzaam mogelijk thuis te kunnen werken. Hiervoor is het belangrijk dat je een goed ingerichte werkplek hebt

Tip: 
gebruik indien nodig een headset bij video-vergaderen, bijvoorbeeld bij veel omgevingsgeluiden of bij ontbreken/onvoldoende kwaliteit van microfoon en/of speakers;

*Bestel ze in het selfservice portaal van LISA

Tip: 
Bekijk de informatie op de VGM/HSE site.

Tip:
beeldscherm op armlengte afstand en de bovenkant scherm net onder ooghoogte plaatsen. Gebruik daarvoor een monitor of een laptophouder,

*Bestel ze in het selfservice portaal van LISA

 Tip:
indien mogelijk, stel de hoogte van het werkblad in of gebruik een voetenbankje indien het werkblad 3 cm of meer te hoog is en verhoog dan evenredig de zitting van de stoel.

*Bestel een voetbankje in het selfservice portaal van LISA

Tip:
Lees er meer over op het service portaal Repetitive strain injury rsicans for employees

Moeite om het computerscherm te lezen? 
Op de pagina repetitivestrain injury is informatie te vinden over de procedure beeldschermbril. Hier wordt uitgelegd hoe je de procedure in gang kunt zetten. De kosten worden gedragen door je eigen afdeling. In bijzondere gevallen waarin de beeldschermbril niet of onvoldoende helpt, kan jouw leidinggevende de hulp inroepen van de VGM-coördinator om te kijken of maatwerk nodig en mogelijk is. De VGM/HSE-coördinator zal dit onderzoeken en jouw leidinggevende een advies geven over wat nodig is.

Tip:
Vraag advies aan de VGM/HSE-coördinator of ICT.

Tip: Pas de helderheid van je monitor aan
Een hoge helderheid zorgt voor een scherpe kleurweergave, maar beïnvloedt ook de gezondheid van je ogen. Een té helder scherm vermoeit je ogen sneller en maakt het lastiger om te focussen. De beste helderheid voor je monitor is rond de 300 nits. Zo is het scherm goed zichtbaar en belast je jouw ogen minder. Ook een te laag contrast veroorzaakt vermoeide ogen. Dit komt omdat je ogen harder moeten werken voor het onderscheiden van objecten op het scherm.

Tip:
Heb je geen los toetsenbord en/of muis? Bestel het via het selfservice portaal. Pak je muis niet krampachtig vast. Het zet onnodig veel spanning op je hand en geeft sneller klachten. Leg je hand losjes op de muis en laat hem er op rusten. Een polssteun is ideaal om je pols op te laten rusten tussen het werken door.

Wat zijn de symptomen van een muisarm?
De muisarm gaat over klachten in de hand, pols, arm en schouder, veroorzaakt door overmatig werk met de computermuis. De meest gehoorde klachten bij een muisarm zijn stijve spieren, spierpijn, kramp, krachtverlies, tintelingen, spiervermoeidheid en vermindere coördinatie.
Heb je klachten? Neem voor advies contact op met je VGM/(HSE)-coördinator of de UT Fysio.

Tip:
Check repetitive strain injury rsicans for employees voor de juiste zithouding en instelling van je (bureau)stoel.

Bekijk ook de video over hoe je de standaard UT (thuis)bureau stoel kunt instellen.

Tip:
indien mogelijk, stel de hoogte van het werkblad in of gebruik een voetenbankje indien het werkblad 3 cm of meer te hoog is en verhoog dan evenredig de zitting van de stoel;

*Bestel een voetenbakje in het selfservice portaal van LISA

Te hoog: Gebruik een voetenbankje, is te bestellen via het selfserviceportaal.

Te laag:
Advies VGM/HSE over eventuele bureauvergoeding.