FFNT workshop op 28 maart: Valkuilen in discussies

Van de workshop is een samenvatting gemaakt door Suzanne Hulscher.

Artikel in het UT nieuws over de workshop.

Tijdens een wetenschappelijke conferentie houdt een - vrouwelijke - hoogleraar een gedegen verhaal. De - manlijke - coreferent veegt vervolgens met retorische middelen de vloer met haar aan. Ze trekt zich in zichzelf terug, volledig terneer geslagen door het commentaar en de toon van de oppositie.

Tijdens de pauze tussen twee college-uren vertelt een student aan de - vrouwelijke - docent dat hij het niveau van het vak niets vindt en de colleges evenmin. De docent gaat in de verdediging, zegt dat ze zich heel goed heeft voorbereid en voelt zich tamelijk ongelukkig met de situatie.

Tijdens de vergadering van de vakgroep worden agenda’s getrokken. Laat nu net iedereen kunnen op de middag die jij had bestemd voor een bezoek aan een vriendin. Bijna altijd moet dan het bezoek worden uitgesteld.

Deze drie voorbeelden zijn uit het volle leven gehaald. Wellicht zijn er nog veel meer.

In deze workshop worden uitgaande van jouw eigen ervaringen specifieke situaties en mogelijke reacties geanalyseerd.

Daarnaast wil deze workshop een aantal inzichten en hulpmiddelen geven, theoretisch gebaseerd op klassieke inzichten uit de retorica en moderne inzichten uit de theorie van de agenda-setting. Naast het bieden van een theoretisch kader worden verschillende situaties praktisch beoefend.

De workshop wordt gegeven door Henk Procee, bijzonder hoogleraar filosofie en directeur van Studium Generale (http://www.utwente.nl/sg). De duur van de workshop is 1 dagdeel. Gestart wordt om 12.30 uur met een korte introductie, gevolgd door een lunch. Rond 13.30 uur zal de workshop beginnen, die tot ca. 17.00 uur zal duren. De taal zal Nederlands zijn, en de workshop zal plaatsvinden in De Broeierd (tegenover de campus, Hengelosestraat 725,
7521 PA Enschede,
http://www.broeierd.nl/).

This workshop on traps in discussions, focused on gender-typical situations and expressions, will be held in Dutch. The FFNT regrets very much, that this workshop is held in English only, because unfortunately a native English-speaking trainer specialized in this topic is currently not available.