International Women’s Day 2006, March 8th

International Women’s Day 2006

Wednesday March 8th


Womens day

Dutch culture, Dutch habits & Dutch women


Wednesday the 8th of March is International Women’s Day! To celebrate this special day Studium Generale and Female Faculty Network Twente organize an exciting symposium about Dutch culture, Dutch habits, and of course Dutch women.


For Dutch women and men the Dutch way of life has a self-evident flavor. Rather different is the situation of students and researchers from foreign countries. They often encounter unfamiliar political customs and unclear rules of conduct. This symposium sheds international light on typical Dutch habits by focusing on Dutch women. The Dutch woman is discussed by four international UT-researchers. How do they see the Dutch women? What strikes them, what are they impressed by? And what do they think about the ‘gender battle’ of the Dutch women? The panel consists of: Sonia Heemstra de Groot (Argentina), Anke Kohl (Germany), Yanyan Xue (China) and Yulia Bachvarova (Bulgaria). Margaret Skutsch (English, female) and Peter Timmerman (Dutch, male) moderate the debate.


Researchers and students from all countries of the world, including the Netherlands, are very welcome! Registration will not be necessary. English will be the language of this symposium.


Symposium at Wednesday, March 8th. Vrijhof/Amphitheatre, 19.30-21.00 hours.



For more information, please contact Peter Timmerman - Studium Generale

053-4894456/3321, peter.timmerman@utwente.nl



An impression about the symposium of the International Women’s Day is placed in the ‘UT nieuws of March 9th (in Dutch).


`Nederlandse vrouwen zijn uitgesproken'

Hoe zien buitenlandse onderzoeksters de Nederlandse vrouw? Deze vraag stond gisteravond centraal tijdens een symposium in het kader van Internationale Vrouwendag, georganiseerd door Studium Generale en het Female Faculty Network Twente in het Amphitheater. Drie buitenlandse vrouwen doen een boekje open over de Nederlandse vrouw.

De Bulgaarse Yulia Bachvarova (promovenda aan de faculteit EWI) werkt sinds drie jaar in Nederland. Ze karakteriseert de Nederlandse vrouw als een sterke persoon. `Ze zijn onafhankelijk en redden zich prima.' Geanimeerd vertelt ze over haar eerste bustrip in Nederland. `Ik ben gewend aan een gentleman-cultuur. Bij het uitstappen verwacht ik dat een man mij voor laat gaan. Dus niet,' lacht ze. `Ik botste tegen een man op, want we wilden tegelijk uitstappen. Ik vond dat heel rude. Maar ach,' zegt ze schouderophalend, `misschien zijn ze nu eenmaal zo, dacht ik. Later besefte ik dat het de Nederlandse vrouwen zijn die niet betutteld willen worden. Ze zien dat als een zwakte. In mijn land is het juist een blijk van respect wanneer een man je voor laat gaan of een zwaar pakket voor je draagt.' En een man mee uitvragen zal ze ook nooit doen. `Dat is not done,' zegt ze. `Je moet hem zo bespelen, dat-ie je wel mee uit moét vragen.'

Yanyan Xue uit China is aio bij het centrum voor schone technologie en milieubeleid. Het Nederlandse ouderschapverlof verbaast haar. `Vaders en moeders gaan beide minder werken om voor de kinderen te zorgen,' roept ze niet begrijpend. `Okay,' geeft ze toe, `in China is een babysitter ook veel goedkoper en is het dus makkelijker voor ouders om beide fulltime te blijven werken.' Volgens Xue is dat ook heel belangrijk. `Je maakt onderdeel uit van een groep, ontmoet nieuwe mensen en je ontwikkelt jezelf.'

De Argentijnse Sonia Heemstra de Groot woont en werkt al twintig jaar in Nederland. Ze runt een eigen bedrijf en werkt één dag in de week als universitair hoofddocent aan de faculteit EWI. Ze vindt de Nederlandse vrouw uitgesproken. `Ze hebben een eigen mening, zijn assertief en onafhankelijk. En ze zijn heel handig, ze hebben gereedschap en kunnen boren,' grinnikt ze. De relatie tussen Nederlandse mannen en vrouwen noemt ze gelijkwaardig. `Mannen doen veel in het huishouden en de kosten, na bijvoorbeeld een etentje, worden eerlijk verdeeld.' De combinatie werken en kinderen heeft Heemstra de Groot in Nederland als heel moeilijk ervaren. `Over het algemeen hebben Nederlandse vrouwen geen grote professionele ambities. Ze werken veelal parttime en de hele maatschappij is daarop ingesteld. Ik stuitte daardoor op veel problemen toen ik fulltime werkte en kinderen had. Alles moesten we zelf regelen: kinderen naar school brengen, naar de zwemles, de sportclub, de oppas. In die tijd reisde ik veel en ook mijn man werkte fulltime, dat was soms erg moeilijk. Op onze ouders konden we niet leunen: die van mij zaten in Argentinië en die van mijn man in Rotterdam. Ik schaamde mij soms op de school van mijn kinderen, omdat ik niet als vrijwilliger meehielp.' Goedkopere en flexibelere kinderopvang is volgens haar hard nodig. `Pas dan kunnen vrouwen op een goede manier fulltime werken,'aldus Heemstra de Groot.

Sonia Heemstra de Groot

Yanyan Xue

Yulia Bachvarova

Sonia Heemstra de Groot

Yanyan Xue

Yulia Bachvarova


Sandra Pool

(Bron: UT nieuws, donderdag 9 maart 2006, jaargang 41, nr. 8.)