Watervrije urinoirs

Meer dan 1.5 miljard mensen, en daarmee dus bijna een kwart van de gehele mensheid, hebben geen toegang tot schoon en veilig water. Het is dus eigenlijk te gek voor woorden dat wij ditzelfde schone drinkwater gebruiken om onze wc’s mee door te spoelen. Sterker nog, de 8 liter die een gemiddelde spoelbeurt voor ons kost, is bijna twee keer zoveel als de hoeveelheid water dat een gemiddeld persoon in Gambia gebruikt op een hele dag.

Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen! In december 2011 heeft de Universiteit Twente haar eerste watervrije urinoirs geplaatst. Deze hebben helemaal geen wateraansluiting en verspillen dus geen schoonwater. Het is heel normaal om hier in eerste instantie sceptisch tegenover te staan, hoe blijft het immers schoon en misschien nog wel het belangrijkste, hoe zit het met de geur?

Gelukkig zijn deze watervrije urinoirs dankzij vernuftig gebruik van techniek geheel geurvrij. Wat ze in een notendop doen, is dankzij de gladde wand alle urine in een sifon te laten stromen. In dit sifon zit een bepaalde biologisch afbreekbare stof die Urilock heet. Deze is lichter dan urine en zorgt er dus voor dat het de urine, geheel naar zijn naam, laat zinken en dus afsluit van de lucht, wat voorkomt dat het toilet gaat geuren.

Tot slot gaat de Urilock ook nog eens lang mee en hoeft deze pas na 15.000 beurten ververst te worden. Één vulling Urilock van 300ml, staat dus tegenover 120.000 liter schoon drinkwater wat anders letterlijk ‘down the drain’ zou zijn gegaan. Dit is meer dan de gemiddelde Gambiaan ooit in zijn hele leven zal gebruiken.

image001.jpg