Luchtbehandelingskast

In gebouw de Spiegel is in 2011 een nieuwe, energiebesparende luchtbehandelingskast geplaatst. Hierdoor wordt lucht zowel toe- als afgevoerd. De toevoerlucht wordt gefilterd en verwarmd of gekoeld en daarna door een kanalensysteem over de ruimten verdeeld. In de Spiegel stond aanvankelijk een luchttoevoer op het dak en afzonderlijk een afzuigventilatie op beide trappenhuizen.

Ramakers: ‘Er was geen koppeling tussen de apparatuur. De afgevoerde lucht werd zo, hup, de buitenlucht ingegooid.’ Nu is er gekozen voor een nieuwe luchtbehandelingskast met twee ventilatoren en een warmtewiel. Met dit systeem wordt de energie (warm en koud) die aanwezig is in de afzuiglucht voor tachtig procent overgedragen aan de toevoerlucht. De uitstoot van CO2 is hierdoor aanzienlijk verminderd: het was 54.000kg CO2 per jaar en het is nu 27.000kg per jaar. In een kleine acht jaar hebben we de investering van 77.000 euro terugverdiend.’

De luchtvochtigheid in het gebouw is met het nieuwe systeem ook verbeterd, doordat in het

warmtewiel ook vochtoverdracht tussen de luchtstromen plaatsvindt.