Met stoom en kokend water

In het kader van de MJAIII afspraken van de UT (terugbrengen van energieverbruik) zijn afgelopen maand diverse aanpassingen gedaan aan de stoomketels in de gebouwen Carre, Nanolab, Zuidhorst en Meander.

Naast het verhogen van het rendement hebben de aanpassingen als voordeel het verminderen van corrosie en kalkafzetting (ketelsteen) in de stoomketels.

Door middel van deze stoomketels wordt de luchtvochtigheid in de lab-gebouwen geregeld. Is de luchtvochtigheid laag, dan zullen de ketels stoom opwekken door het koken van drinkwater en dit in de luchtkanalen inbrengen.

Een van de aanpassingen is het aanbrengen van een zogenaamde “condensor” in de uitlaat van de stoomketel. Dit is een grote waterbak die “gratis” wordt opgewarmd door de uitlaatgassen van de ketel. Het koude drinkwater wordt voorverwarmd door overtollige warmte die anders door de schoorsteen zou verdwijnen. Door het voorverwarmen van water zal ook kalkafzetting en corrosievorming (roest) wordt teruggedrongen. Minder vervuiling in de ketel levert uiteraard ook een beter rendement op, denk maar aan de waterkoker of het koffiezetapparaat thuis.

Met deze aanpassing wordt een besparing van 58.000 m3 aardgas per jaar gerealiseerd.

Dit komt ongeveer overeen met het gemiddeld verbruik van circa 30 huishoudens!

Voor meer informatie of een bezichtiging kan contact worden opgenomen met Patrick Heerink.

P:\FB\Projects\FBnieuws\Redactie\2014\Editie Oktober 2014\Geplaatst\DSCN1514.JPG