21-11-2013: Ziekenhuizen kunnen veel meer patiënten helpen

21 november 2013 19:00

'Ziekenhuizen kunnen veel meer patiënten helpen'

http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape/public/content/images/2013/11/21/CT-scan_0.jpg?itok=0dAUpZZA

Minder lang hoeven wachten op een afspraak in het ziekenhuis. Het kan. Zonder extra personeel of extra kosten. Als ziekenhuizen efficiënter werken, kunnen zelfs 30 procent méér patiënten worden geholpen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. Hoogleraar wiskunde Richard Boucherie keek bijvoorbeeld naar de wachtlijsten van een CT-scan in het AMC in Amsterdam. Daar moesten patiënten tot drie weken wachten op een scan.

Boucherie liet de afspraken slimmer inplannen. Zo krijgen patiënten nu een infuus aangelegd in een apart kamertje en niet meer ín de CT-ruimte. De wachttijd is nu teruggebracht tot twee dagen. 

 

'Verstoringen'
"Ik merkte dat patiënten soms wat vroeger, soms wat later op een afspraak kwamen", zegt Boucherie. "Sommige scans duurden ook langer dan andere. Door die 'verstoringen' eruit te halen, hoeven patiënten veel minder lang te wachten."

De manier van werken in ziekenhuizen zijn vaak routine die ingesleten zijn, signaleert Piet Bakker, hoogleraar procesinnovatie van het AMC. "Er wordt niet meer nagedacht over het proces." Hij is blij met de frisse blik van de wiskundige. 

Stroomlijnen
Volgens Boucherie past hij een methode toe die ook wordt toegepast om de industrie te stroomlijnen. "Die methode kun je vertalen naar de gezondheidszorg."

Bakker stelt dat het wel belangrijk is om de efficiëntie in het hele ziekenhuis door te voeren. "Als je snel door de CT-scan kan, maar de radioloog kan pas na vijf dagen een verslag maken van de scan, kan het nog weken duren voordat je bij de specialist de uitslag hoort."

Bekijk interview RTL Nieuws