26-04-2011: Maartje van de Vrugt wint KIVI NIRIA/UT prijs 2010

Maartje van de Vrugt, masterstudente Applied Mathematics aan de UT, heeft 19 april de KIVI NIRIA/UT prijs 2010 gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een UT-student die een technische opleiding volgt en een bijzondere stage- of bacheloropdracht heeft afgerond. Aan de prijs is een geldbedrag van 1000 euro gekoppeld.

Voor de prijs – die dit jaar als thema 'Hart voor Techniek: Techniek met hart en ziel’ had – waren achttien studenten genomineerd. In een eerste juryvergadering waren hieruit drie studenten geselecteerd die een presentatie over hun werk mochten houden. De juryleden besloten unaniem dat de prijs bestemd was voor Maartje van de Vrugt. In het juryrapport roemden ze de studente vanwege haar uitgesproken ingenieurs-attitude. “Maartje van de Vrugt heeft een praktisch probleem in kaart gebracht, namelijk hoe kan men de emissies van nitraat en ammoniak van waterzuiveringsinstallaties beperken en tegelijkertijd het energiegebruik minimaliseren, door de installatie slim te regelen. Op basis van een gedegen probleemanalyse is vervolgens een wiskundige methodiek ontwikkeld op basis waarvan uitstekende resultaten zijn bereikt. Haar werk heeft de aandacht getrokken van diverse externe partijen. De laureaat heeft haar werk met een aanstekelijk enthousiasme en buitengewoon begrijpelijk gepresenteerd, waarmee de maatschappelijke relevantie van haar werk verder is versterkt. Het gepresenteerde werk heeft nadrukkelijk laten zien dat toegepaste wiskunde een aantrekkelijke en buitengemeen relevante discipline kan zijn.”

De prijs werd uitgereikt tijdens het TValley-congres dat op 19 april plaatsvond op de campus van de Universiteit Twente.

Foto: Hendrik Spoelhof