MESA+ University of Twente
The BIOS Lab-on-a-chip group

The BIOS Lab-on-a-chip group

Albert van den Berg promoveerde aan de Universiteit van Twente in 1988 op het onderwerp van chemisch gemodificeerde ISFET’s. Van 1988-1993 werkte hij in Neuchatel, Zwitserland bij CSEM en aan de Universiteit van Neuchatel (IMT) aan geminiaturiseerde chemische sensoren. Van 1993 tot 1999 was hij onderzoeksdirecteur Micro Total Analysis Systems (μTAS) aan de MESA van de Universiteit Twente. In 1998 werd hij aangesteld als part-time hoogleraar “Biochemical Analysis Systems”, en later in 2000 als hoogleraar op geminiaturiseerde systemen voor (bio) chemische analyse aan de faculteit Elektrotechniek binnen het MESA Instituut voor Nanotechnologie.

In 2002 ontving hij de Simon Stevin Meester onderscheiding van de Technologiestichting STW. In 2003 werd hij aangesteld als hoofd van de NanoFluidics Flagship binnen Nanoned, het nationale programma voor nanotechnologie. In 2005 verbleef hij gedurende 6 maanden in San Diego (USA), waar hij aan het La Jolla Instituut voor Allergie en Immunologie (LIAI, group Green) actief was tijdens een sabbatical, en hij ontving een Advanced Research Grant van de ERC in 2008. In 2009 ontving Albert van den Berg voor zijn prestaties met zijn lab-on-a-chip onderzoek de Spinozapremie, de meest prestigieuze Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, en in 2010 bracht hij een korte sabbatical leave door in Harvard.

Zijn huidige onderzoek richt zich op micro-analyse en nanosensoren, nanofluidics en op onderzoek naar biologische cellen op chips, met toepassingen in de gezondheidszorg en het milieu. Albert van den Berg is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Gezondheidsraad, bestuurslid van de chemische en biologische Microsystems Society, lid van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) en vice-editor van het tijdschrift Lab on a Chip. Hij is co-auteur van meer dan 210 papers (H = 36) en ruim 15 patenten, en is betrokken geweest bij meer dan vijf spin-off bedrijven. Naast wetenschappelijke gedrevenheid heeft hij een passie voor bergsporten (fietsen, klimmen, skieen).