HomeEvenementenStudium Generale: De wereld anno 2050: (h)eerlijke nieuwe wereld? II

Studium Generale: De wereld anno 2050: (h)eerlijke nieuwe wereld? II Cyclus

In 2050 bevolken circa 9 miljard mensen de aarde. Als al deze mensen onze westerse levensstijl overnemen, hebben we bijna drie keer de Aarde nodig. Is het alternatief - de huidige oneerlijke verdeling van welvaart - wel vol te houden? Hoe zullen rijk en arm straks verdeeld zijn? Welke supermachten trekken aan de touwtjes, wat zijn hun belangen? Welke conflicten om grondstoffen, water, frisse lucht en ruimte liggen op de loer? En wat staat er allemaal voor moois te gebeuren? Een tweeluik over de wereld anno 2050.

29 OKTOBER

Wie trekt er aan de touwtjes in 2050?

Prof. dr. Rob de Wijk is directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) en hoogleraar Strategische Studies aan de Universiteit Leiden. Hij vervult vele adviesfuncties in binnen- en buitenland, waaronder die van voorzitter van de Denktank Nationale Veiligheid. De Wijk zal ingaan op hoe de politieke kaarten er in 2050 bij liggen en welke conflicten op kunnen treden.

Vrijhof/Agora, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

5 november

LET OP: IN VERBAND MET ZIEKTE VAN DE SPREKER GAAT DEZE LEZING NIET DOOR

Eerlijke Nieuwe Wereld

Prof. dr. Henk van Houtum is hoogleraar Geopolitics of Borders aan de University of Bergamo en hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research. In zijn boek Eerlijke Nieuwe Wereld voert Van Houtum een pleidooi voor een eerlijke wereldorde waarin regeringen en individuen hun rijkdom delen met minder bedeelden.

Vrijhof/Amphitheater, 19.30-21.00 uur. De toegang is gratis.

Moderator van deze cyclus is prof. dr. Ramses Wessel, hoogleraar Europees en Internationaal Recht aan de Universiteit Twente.

Dit programma is een coproductie van Studium Generale en studieverenigingen Stress en Sirius.