HomeEvenementenPro-U Workshop Stiefkind in de klas

Pro-U Workshop Stiefkind in de klas Voor docenten

Over de gevolgen van (complexe)scheiding en de komst van de stiefouder op welzijn en leren van leerlingen

Als gevolg van scheiding of overlijden van een van de ouders groeien steeds meer kinderen op in nieuwe gezinnen. Minstens 20% van de leerlingen uit iedere klas komt uit een nieuw gezin. Deze kinderen groeien niet op bij beide biologische ouders maar in een eenoudergezin, een co-oudergezin of stiefgezin.

Kinderen uit deze gezinnen hebben vaak meer problemen dan andere kinderen, ook op school. Zij krijgen vaak te maken met loyaliteitsconflicten, oudervervreemding en rouw. Bovendien moeten zij hun leven verdelen over twee huizen en meerdere opvoeders. Dat zorgt voor veel onrust en spanning en heeft invloed op het welzijn van het kind en de schoolresultaten. Voor school en huiswerk is thuis vaak verminderde aandacht. De school is in veel gevallen een stabiele factor.

Voor veel leerkrachten is contact met ouders een kwetsbaar onderwerp, zeker als de ouders gescheiden zijn, als er sprake is van een vechtscheiding of de stiefouder op school niet bekend is. Hoe ga je als leerkracht maar ook als school om met deze groeiende doelgroep? Wel beleid voert de school m.b.t. oudercontacten, besluitvormingen, feesten en diploma uitreikingen? En hoe maak je als leerkracht het onderwerp hedendaagse gezinsveranderingen bespreekbaar in de klas/les? In deze workshop vormen achtergrondinformatie en onderzoeksuitkomsten de basis voor handelingsopties in de praktijk.

Deze workshop wordt aangeboden door Drs. Corrie Haverkort: filosoof, docent en trainer. Zij is gespecialiseerd in de ethiek van het samengestelde gezin en auteur van verschillende boeken en artikelen over dit thema. Momenteel is zij werkzaam bij Popelier Opleidingen en traint professionals op het gebied van morele vraagstukken in het samengestelde gezin. Verder verzorgt zij lezingen en filosofiecursussen.

Leerdoelen

Na de workshop heeft u zicht op:

  • de impact van een scheiding en de komst van een stiefouder op het leven van leerling en ouders
  • de kenmerken van het samengestelde gezin
  • de valkuilen en mogelijkheden als het gaat om contact met ouders, stiefouders en kinderen
  • het aan de orde stellen van hedendaagse gezinsvormen in de klas, en de emancipatorische betekenis hiervan voor alle leerlingen.
  • schoolbeleid, protocol, juridische grenzen, cijfers en onderzoek.

DATA, AANMELDEN EN KOSTEN

De workshop vindt plaats op maandag 4 februari 2019 van 15.00-18.00 uur op de University of Twente. Deelname kost € 95,- per persoon. De aanmelddeadline voor deze workshop is verstreken, u kunt zich niet meer aanmelden voor deze workshop.

Voor vragen kunt u contact opnemen met pro-u@utwente.nl. U kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen door u in te schrijven voor de nieuwsbrief