Zie Evenementen

How to build a universe Davy Pieters / Theater Rotterdam

Kunnen wij zelf het toeval ensceneren? En als dat zo is, hoe beïnvloedt dat ons perspectief op de wereld? Op ons leven? En op onszelf? 

Ons huidige wereldbeeld wordt steeds meer bepaald door algoritmes en technologie. Maar veel inzichten die ons wereldbeeld volledig veranderen, ontdekken we per toeval. Belangrijke momenten in het leven worden vaak bepaald door toeval en geluk. Maker Davy Pieters ontleedt in How to build a universe het toeval. Zullen we in de toekomst in staat zijn ook het meest ongrijpbare te ensceneren? 

In de filmische en fysieke voorstelling gaat Pieters aan de haal met het doen van een ontdekking die je niet zocht, serendipiteit. Pieters is geïntrigeerd door het contrast tussen de ingrijpende werking van serendipiteit, toeval en (wetenschappelijke) revoluties in ons leven en de steeds grotere controleerbaarheid van de wereld. Welke bronnen vormen de dominostenen tot de toevallige ontdekking? En hoe verhoudt dit zich tot onze drang naar controle en de technologie die we daarvoor inzetten? 

Een bekend voorbeeld uit de kunst zijn de abstracte schilderijen van Wassily Kandinsky. Pek van Andel: ‘Hij schilderde aanvankelijk figuratief, maar toen hij op een dag thuiskwam en een van zijn eigen schilderijen op z’n kant zag staan, waardoor het niets herkenbaars meer voorstelde, dacht hij: dit is zó mooi! En toen bedacht hij dat je dat ook expres kon doen waarmee het de eerste aanzet was tot abstracte kunst.’

concept, regie en toneelbeeld: Davy Pieters
spel: Judith Hazeleger, Niels Kuiters, Ayrton Fraenk, Mees Borgman, Syoma Ekhart
muziek: Jimi Zoet
zangcompositie: Lisa Verbelen
zang coach: Béni Csillag
lichtontwerp: Axel Dikkers
kostuumontwerp: Erik Bosman
campagnebeeld: Lonneke van der Palen / Vruchtvlees  

Over de maker

Davy Pieters (1988) onderzoekt in haar werk hoe de mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en de beeldcultuur waarin we leven. Dit vertaalt zij naar beeldende, filmische voorstellingen met fysieke performances die gebruikmaken van de conventies van media en genres. 

Pieters won voor haar afstuderen aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht de Henriette Hustinx prijs voor excellent talent. Van 2013 tot 2016 maakte ze bij productiehuis Frascati verschillende voorstellingen, waaronder het bejubelde monoloog The Truth About Kate (2014) waarmee ze werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Daarna volgde How Did I Die (2014) waarmee Pieters de publieksprijs op het Fast Forward Festival for Young Directors in Braunschweig (DE) won. In 2016 maakte Davy bij Theater Utrecht de locatievoorstelling Re-enactment of the Now voor Oerol en Spring. Pieters richtte tevens met Nastaran Razawi Khorasani het performancecollectief KOBE op waarmee ze performances ontwikkelen voor de meest uiteenlopende scenes. Sinds 2017 is Pieters een van de makers binnen Theater Rotterdam. Daar produceerde ze The Unpleasant Surprise (2017) en recent How to Build a Universe.

“Davy Pieters reflecteert in haar voorstellingen vaker op de ‘mediarealiteit’: haar werk wordt beïnvloed door tv, games, social media en reclame.” – NRC

Interview met Davy Pieters in de Volkskrant van 3 november.

Theater Rotterdam

We maken theater, presenteren theater en leiden de nieuwste generatie makers op. Thuis in Rotterdam en op tournee door Nederland en Europa.  

Theater Rotterdam staat voor grensverleggend, vaak interdisciplinair theater dat verschil, diversiteit en veelvormigheid wil vieren. Niet opheffen of harmoniseren, maar zien, tonen en gebruiken. We brengen spelers, journalisten, dansers, nieuwsgierigen, uitvinders, vertellers, choreografen en talenten samen om theater te maken en echte ontmoetingen te realiseren. Om iets teweeg te brengen in het hoofd in het hart en in de stad. Theater Rotterdam is in 2017 ontstaan uit de fusie van Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam.

INSPIRATIEAVOND

De Internationale groep van Theatervereniging NEST (a.k.a interNESTional) koos How to Build a Universe als inspiratieavond; alle leden mogen gratis naar deze voorstelling.

Prijzen

Studenten€ 5,-
Medewerkers Universiteit Twente€ 7,50,-
Anderen€ 12,50,-
How to build a universe Davy Pieters / Theater Rotterdam
Bestellen