Evenementen

Lezingenserie Art & Technology

Museum TwentseWelle, Rijksmuseum Twenthe en Universiteit Twente organiseren in mei en juni de derde editie van de lezingenserie Art & Technology.

Op vier vrijdagochtenden vertellen kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers over hun werk en hun inspiratiebronnen. Ze vinden afwisselend plaats in het DesignLab op de universiteitscampus en in Rijksmuseum Twenthe.

Kunst en creativiteit zijn essentieel in de ontwikkeling van technologie. Ze bepalen in grote mate hoe de technologieën en innovaties van de toekomst eruit zien. Maar wat betekenen ontwikkelingen op het gebied van kunst en technologie voor de wereld van morgen? Wat gebeurt er wanneer kunst, technologie en innovatie samen komen? De sprekers vertellen hier tijdens de vier edities ieder op hun eigen manier over en gaan graag met het publiek in gesprek. 

Veelheid aan kunstdisciplines

Tijdens de serie komen diverse disciplines uit kunst en technologie voorbij. Van dans tot datavisualisatie en van mode tot video. 

Vrijdag 19 mei, interaction designer Sylvain Vriens en Dave Blank, hoogleraar in nanotechnologie, openen de serie in Rijksmuseum Twenthe. 

Vrijdag 2 juni, met Leanne Wijnsma, een ervaringsontwerpster die op bijzondere wijze geur inzet als medium en Richard Vijgen, specialist in datavisualisatie. 

Vrijdag 9 juni is het de beurt aan Thijs Biersteker, ontwerper van diverse installaties waarin beleving centraal staat, en productontwerper Daniel de Bruin en de crossmediale ontwerpers van Polymorf

Vrijdag 16 juni in het DesignLab van de UT is het de beurt aan choreografe Katja Heitmann en Marijke Timmermans, onderzoeker en docent op het gebied van Smart Textile Materials bij Saxion.

Vrij toegankelijk voor publiek

De lezingen, die op de betreffende vrijdagen worden gehouden van 10:45 tot 12:15 uur (inloop 10:30 uur) zijn vrij toegankelijk voor het publiek, op vertoon van een toegangskaart tot Rijksmuseum Twenthe. Aanmelden is gewenst en kan door een e-mail te sturen naar Nikki Olde Monnikhof: noldemonnikhof@rijksmuseumtwenthe.nl.

Het programma is onderdeel van het opleidingsprogramma voor eerstejaars studenten Creative Technology. Docent Marielle Stoelinga: "Hightech biedt bij uitstek mogelijkheden om het publiek meer van een kunst te laten beleven. Je kunt bijvoorbeeld twitteren met een kunstwerk, of een kunstobject van kleur of vorm laten veranderen door middel van interactie met de kijker. Allemaal mogelijkheden die we graag aan onze studenten over het voetlicht brengen."

Programma (Alle lezingen zijn van 10:45 – 12:30)

19 mei, Rijksmuseum Twenthe - (entreekaart museum verplicht)

Sylvain Vriens, interaction artist
Dave Blank, Chief Scientific Ambassador en Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Twente

2 juni, Rijksmuseum Twenthe - (entreekaart museum verplicht)

Leanne Wijnsma, visueel ontwerper
Richard Vijgen, datadesigner

9 juni, DesignLab Universiteit Twente

Thijs Biersteker, experience designer

Polymorf, interdisciplinair ‘Dutch design’-collectief

Daniel de Bruin, ontwerper

16 juni, DesignLab Universiteit Twente

Katja Heitmann, choreograaf

Marijke Timmermans, onderzoeker/ docent Smart Textile Materials bij Saxion