UTKring Voetbalgroep

Elke week spelen we een vriendschappelijk partijtje zaalvoetbal, steeds weer met teams in andere samenstellingen (afhankelijk van de kleur van het shirt dat je op dat moment aan hebt). 

Wanneer? elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur
Waar? sportcentrum UT, sporthal II

UT Kring Kersttoernooi

Vanaf 1969 organiseert de UT Kring elk jaar het kersttoernooi. Het voetbaltoernooi is een onmisbaar onderdeel van het toernooi. Deelnemers van het toernooi zijn naast "UT Kring jong" en "UT Kring oud", bekende en minder bekende teams uit Enschede: teams van Polaroid, Zuidvogels, TVO de Noabranders van de vliegbasis Twente, het Roessingh, Stork, de Bastille, TVTA, het Vlughtelab, en meer...

UT sporttoernooi

In 2006 organiseerde de UT Kring voetbalgroep in september voor het eerst mede het UT kennismakingstoernooi. We spelen dan met gelegenheidsteams van verschillende faculteiten. 

Regels zaalvoetbal

Er wordt gespeeld volgens de zaalvoetbalregels van de KNVB, met uitzondering van onderstaande regels 5 en 10. De belangijkste regels zijn de volgende.

 1. Een team bestaat uit 4 spelers en een keeper. Reservespelers mogen doorlopend gewisseld worden.
 2. Verlaat de bal het veld over de zijlijn, dan wordt het spel hervat met een intrap. De speler die de bal intrapt staat buiten het speelveld.
 3. Passeert de bal de achterlijn, dan wordt het spel hervat met een uitworp van de keeper of een hoekschop, afhankelijk van welk team de bal het laatst aanraakt.
 4. Uit een intrap of uitworp kan niet direct gescoord worden.  
 5. Vrije trappen zijn altijd indirect.
 6. Vrije trappen worden genomen op de plaats van de overtreding, tenzij de overtreding binnen het doelgebeid plaatsvindt. In dat geval geldt als regel: Bij een overtreding door de aanvallende partij wordt de vrije trap genomen op de rand van het doelgebied (6-meterlijn); Bij een overtreding door de verdedigende partij wordt geen vrije schop gegeven maar een strafschop.
 7. Voor een intrap, hoekschop, vrije trap en uitworp geldt een maximum tijdsduur van 4 seconden.
 8. Bij intrap, hoekschop en vrije trap moet de tegenstander tenminsten 5 meter afstand nemen.
 9. Bij bewust terugspelen op de keeper (ongeacht lichaamsdeel), mag de keeper binnen het doelgebeid de bal niet met zijn armen en/of handen spelen. Bij overtreding van deze regel volgt een vrije trap op de 6-meterlijn.
 10. Meedoen is belangrijker dan winnen. Er is geen scheidsrechter.  

Roemrucht verleden

De voetbalgroep is zo oud als de UT Kring zelf, en werd in de jaren 70 getraind door niemand minder dan Abe Lenstra. Abe zorgde altijd voor een team van oud-internationals bij het Kerttoernooi, en is ons bekendste erelid. De leden van het eerste uur beweren dat alles in die tijd beter was, en geef ze eens ongelijk. De partners van de leden kenden elkaar in die tijd net zo goed als de voetbalgroepleden zelf, men ging samen op vakantie, en men bouwde maandagavond tot in de late uurtjes bierflesjespiramides... Tegenwoordig is er veel veranderd, maar er wordt nog altijd gevoetbald. En de verhalen over vroeger, die kun je 's maandags na afloop nog steeds in de kantine horen.

Contactinformatie

Emailadressen en telefoonnummers vind je via www.utwente.nl/telefoongids.

 • Michel Ehrenhard
 • Anne Heining
 • Jorrit van Mierlo
 • Bas Haanappel
 • Maarten Renkema