Uitleg over Golf


Golf

 

Golf is een individuele balsport, waarbij op een parcours, van meestal 18 holes , mbv clubs en zo min mogelijk slagen een klein balletje in een gat in de grond gespeeld moet worden. Het parcours is altijd een prachtige natuurlijke omgeving.


Golf is de meest beoefende sport ter wereld en al jaren de snelst groeiende sport in Nederland. In 2010 waren er ± 300.000 geregistreerde spelers, waarvan er zo'n 150.000 zijn aangesloten bij een vereniging.

Golf richt zich op alle leeftijden en alle categorieen mensen. Het oorspronkelijk elitaire imago van de sport is gelukkig vrijwel achterhaald.
Golf is een typische buitensport die zich in alle seizoenen laat beoefenen en daardoor bijdraagt aan bevordering van de gezondheid. Het betekent vaak een stevige wandeling van ± 6.5 km in de buitenlucht. De sport kan vrijwel het hele jaar beoefend worden.

Tijdens het spel is voorzichtigheid geboden (een goed geslagen bal kan soms een snelheid van 150 km/u behalen) en moet het spel gespeeld worden volgens afgesproken gedrag- en spelregels. Ter bescherming van de spelers en de banen en om iedereen kennis te laten nemen van de golfregels werd in Nederland in ±1985 het Golfvaardigheidsbewijs (GVB) in het leven geroepen. Op de meeste banen in Nederland mag alleen gespeeld worden als men in het bezit is van het GVB. Het GVB kan verkregen worden door het volgen van een aantal praktijk- en theorielessen, afgesloten met een toets. Met het GVB-pasje op zak, kun je ook op veel banen in het buitenland spelen.

De golfsport kan heel goed alleen beoefend worden, maar het is vaak veel leuker en gezelliger om dit met enkele vrienden of collega's te doen.

Na het behalen van het GVB kan men doorgaan voor een officiële handicap die door de eigen vereniging of, als men nergens lid is, door de NGF wordt bijgehouden. Door het handicapsysteem kan men zich eventueel vergelijken met andere spelers. Hierdoor zijn er ook wedstrijden mogelijk, waarbij alle spelers gelijke kansen hebben.