See Bachelor projects

Protection of proteins in complex coacervates.

Studenten onderzoeksproject (Bachelor thesis of stage)

Bescherming van eiwitten in complex coacervaten.

Complex coacervaten zijn dikke, visceuze vloeistoffen die ontstaan wanneer tegengesteld geladen polymeren onder de juiste omstandigheden gemengd worden. Eiwitten zijn biomoleculen die veel gebruikt worden voor onder andere onderzoek en voedselproductie. Echter een van de nadelen van eiwitten is dat sommige instabiel zijn wanneer ze niet in hun eigen biologische omgeving zitten en vernietigd of geinactiveerd worden door in standaard omstandigheden door een combinatie van fysisische, chemische en biologische processen.

Het is een eigenschap van complex coacervaten dat ze eiwitten kunnen inkapselen in de complex coacervaat. In dit project willen we de inkapeseling van eiwitten in complex coacervaten gebruiken om ze te beschermen tegen externe factoren en om zo hun houdbaarheid te verlengen vergeleken met als ze niet ingekapseld waren.

Het eiwit in kwestie is flavodoxine, een eiwit dat een bepaalde cofactor kan binden (flavodoxine = apoflavodoxine + cofactor). Het binden van apoflavodoxine aan de cofactor is een teken dat het eiwit intact en actief is en kan bekeken worden met fluorescentie. We willen flavodoxine in complex coacervaten inkapselen en kijken of flavodoxine dan beschermd wordt tegen eiwit-vernietigende enzymes (proteases) en tegen algemene dagelijke omgevingsfactoren.

Project to-do lijst;

  • Flavodoxine maken en zuiveren met behulp van bacterieën.
  • Bestuderen van de fluorescentie (= cofactor binding) van flavodoxin met en zonder cofactor. In water en in complex coacervaten.
  • Bestuderen van cofactor binding in de aanwezigheid van proteases, in water en in complexe coacervaten.
  • Bestuderen of het inkapselen van flavodoxine in complex coacervaten het eiwit beschermd tegen omgevingsfactoren vergeleken met het eiwit opgelost in water.

Afdeling: Nanobiophysics (NBP) (nov 2018)

Dagelijkese supervisor: Jéré van Lente, j.j.vanlente@utwente.nl
Projectleider: dr. Saskia Lindhoud, s.lindhoud@utwente.nl