UTFacultiesTNWResearchDept BETDBENewsReumaNederland bezoek aan Artrose Research Centres of Excellence

ReumaNederland bezoek aan Artrose Research Centres of Excellence ReumaNederland

maart en april benoemt ReumaNederland 7 onderzoeksgroepen tot Research Centre of Excellence. En jij bent van harte welkom om daarbij te zijn! Tijdens de bijeenkomsten vertellen wetenschappers jou welk baanbrekend onderzoek zij de komende jaren gaan doen met steun van ReumaNederland.

Je kunt hieronder jouw keuze maken uit de bijeenkomsten.

Injecteerbare pleister voor artrose – Universiteit Twente

8 maart in Twente
Prof. dr. Marcel Karperien doet onderzoek naar de injecteerbare pleister. De injecteerbare pleister is een laagje (hydro)gel dat tijdens een kijkoperatie op kapot kraakbeen in de knie wordt gespoten. Dit RCE wil de toekomstige behandeling zo succesvol mogelijk maken door de gel die daarvoor gebruikt wordt verder te verbeteren. Door een nieuwe techniek kunnen er bijvoorbeeld (stam)cellen in de pleister worden verpakt, die zorgen voor beter herstel van kraakbeen.

Aanmelden

Vernieuwing van kraakbeen en bot – UMC Utrecht

18 maart in Utrecht
Prof. dr. ir. Jos Malda en prof. dr. René Castelein praten u bij over de vernieuwing (regeneratie) van kraakbeen en bot in door artrose aangetaste gewrichten. Dit RCE loopt voorop in het maken van implantaten die in 3D worden geprint. Het RCE werkt ook aan een nieuwe behandeling voor artrose in de rug (aangetaste tussenwervelschijven). Dit is een injectie met een geneesmiddel of met cellen die ter plekke het herstel door het eigen lichaam op gang brengt.

Aanmelden

Vormen van knieartrose – UMC Utrecht

18 maart in Utrecht
Prof. dr. Floris Lareber praat u bij over de nieuw ontwikkelde artrosebehandeling, de kniedistractie. Patiënten kunnen binnenkort in steeds meer ziekenhuizen terecht voor kniedistractie, als alternatief voor een knieprothese. Het RCE gebruikt de gegevens van deze patiënten om de verschillende subtypen van knieartrose te onderscheiden.

Aanmelden

Artrosebehandeling bij mens en dier – Universiteit van Utrecht

18 maart in Utrecht
Prof. dr. René van Weeren praat u bij over de vooroplopende kennis van dit RCE over artrose en aangetaste tussenwervelschijven bij dieren en de behandeling daarvan. Nieuwe technieken worden ingezet voor het omzetten van die kennis naar nieuwe behandelingen voor dierpatiënten en ze worden verder ontwikkeld zodat deze uiteindelijk ook bij de mens kunnen worden toegepast.

Aanmelden

Oorzaken van knieartrose – Radboudumc

4 april in Nijmegen
Het doel van prof. dr. Peter van der Kraan is voor de komende 5 jaar uit te vinden hoe kraakbeenschade en pijn precies ontstaan. Die kennis moet de basis vormen voor nieuwe behandelingen die kraakbeenschade en pijn door artrose verminderen.

Aanmelden

Handartrose – LUMC

5 april in Leiden
Dit RCE is gespecialiseerd in onderzoek naar handartrose. Prof dr. Margreet Kloppenburg richt zich op de oorzaken en het verloop van handartrose, door onderzoek te doen bij patiënten. Ook richt het onderzoek zich op behandelingen die de klachten en beperkingen beter bestrijden.

Aanmelden

Kweken van nieuw kraakbeen – Maastricht UMC+

22 maart in Maastricht
Dit RCE heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om nieuw kraakbeen te kweken. Het onderzoek van prof. dr. Lodewijk van Rhijn moet ervoor zorgen dat voldoende gekweekt kraakbeen van goede kwaliteit kan worden geproduceerd, waardoor de behandeling van kapot kraakbeen sterk verbetert.

Aanmelden