Courses

Basiscursus laparoscopie voor OK assistenten

BASIS- EN/OF VERDIEPINGSCURSUS LAPAROSCOPIE VOOR OK-ASSISTENTEN

Laparoscopische interventies werden in de jaren 90 beschreven als het nieuwe chirurgische wondermiddel, alle operaties konden beter en efficiënter. Het rapport risico’s bij minimale invasieve chirurgie in 2007 (IGZ) leverde toch ook een kritische geluid. Op het gebied van opleiding, beleid, kwaliteitsborging en instrumentele veiligheid viel het oordeel van de inspectie negatief uit.

Omdat een operateur nooit alleen staat, ook niet tijdens een laparoscopische ingreep focust deze cursus zich op de OK-assistenten. De cursus wordt gefaciliteerd in het Experimental Center for Technical Medicine (ECTM) aan de Universiteit Twente, waarbij de inhoudelijke presentatie (1uur) gegeven wordt door een laparoscopisch getraind arts (Gynaecologie, Urologie, Chirurgie) van het betreffende ziekenhuis, gevolgd door hands-on trainingen op de simulatoren.

Deze avondcursus (ongeveer 4 uur) heeft de volgende leerdoelen:

Middels simulatie (LapSim)

  1. Begrip van de bediening van de camera, inclusief het effect van 0 en 30 graden hoeken en het belang van het beeld voor de arts, en heeft daar ook ervaring mee opgedaan.
  2. Begrip van de basisprincipes van de oog-hand coördinatie bij minimaal invasieve ingrepen
  3. Begrip van het belang van een goede samenwerking en communicatie binnen het behandelteam.

Middels trainingsbox (Promis)

  1. Begrip van het belang om op bepaalde moment een klem statisch te kunnen houden, en heeft daar ook ervaring mee opgedaan.
  2. Begrip van de basisprincipes van de oog-hand coördinatie bij minimaal invasieve ingrepen.
  3. Begrip van het belang van een goede samenwerking en communicatie binnen het behandelteam.

Bij binnenkomst zult u een cursus map uitgereikt krijgen met de hand-outs van de presentatie, zo nodig kunt u hierbij aantekeningen maken. Deze cursus map zal fungeren als verzamel map voor alle hand-outs van de mogelijk volgende verdiepingscursussen die u bij ons komt volgen.

Hands-on training

Tijdens de trainingssessie zult u in een groepje van 3 personen verschillende laparoscopische handelingen gaan trainen op de virtuele simulatoren (LapSim) en boxtrainers (Promis) die beschikbaar zijn in het ECTM.

Certificaat

Aan het einde van de cursus krijgt u een certificaat uitgereikt.

Meer INFORMATIE

Heeft u vragen over deelname of wilt u meer informatie? Vul dan dit formulier in zodat wij contact met u kunnen opnemen