Voorstel MDO-opdracht

Opleiding Technische Geneeskunde

Universiteit Twente


A. Algemeen


1. Titel MDO-opdracht: Dynamisch model om tot een zekerder uitkomst van een mitralisklep reconstructie te komen bij prolaberende klepblad(en)


2. Gegevens instelling/indiener:

Naam indiener: Grandjean JG MD PhD


Instelling/afdeling: Thoraxcentrum Twente


Contactgegevens: Medisch Spectrum Twente


Medisch begeleider: Grandjean JG


Technologisch begeleider (UT): prof.dr.ir. H.F.J.M. Koopman (CTW/BW)B. Faciliteiten


1.Welke faciliteiten zijn nodig voor een adequate uitvoering van de vraagstelling?


Eigen database met reeds geopereerde patienten

Internet

Echo station aanwezig

Evt software programma zoals AutoCad2. Wat zijn daarbij mogelijke risico’s voor de voortgang van de opdracht?

Geen


C. Overige opmerkingen

Studenten moeten support hebben bij Software voor Dynamische modellen zoals bv. MathWorks Matlab.D. Inhoudelijke informatie MDO-opdracht


Mitralisklep prolaps is een veel voorkomend ziektebeeld met ernstige gevolgen op de lange termijn. Door de insufficiëntie van de mitralisklep ontstaat er een volume belasting van het hart en zal uiteindelijk leiden tot hartfalen. Reparatie van de mitralisklep insufficientie met behoud van de eigen klepbladen heeft de voorkeur en leidt bij een geslaagde operatie tot een vrijwel normale levensverwachting.

Aan de hand van literatuurstudie en echobeelden analyse wordt gekeken wat de invloed is van de hoek waaronder de LVOT ( left ventricular outflow tract) ten opzichte van de LV (linker ventrikel) staat. Gegeven dat het anterior klepblad van de mitralisklep als een soort grootzeil van een zeilboot de bloedstroom richting LVOT stuurt. Bij een te scherpe hoek (bv bij HOCM (hypertrofische obstructieve cardiomyopathie) kan “gijpen” van het zeil of wel SAM (systolic anterior movement) van het anterior klepblad voorkomen. De beweging en reikwijdte van het anterior klepblad wordt mede bepaald door de grootte van de annulus en de lengte van het posterior klepblad. Hoe groot moet de annuloplastiekring zijn en hoever moet het posterior klepblad worden ingekort c.q. naar beneden getrokken om een zo optimaal resultaat te krijgen. Bij welke hoek moet een myectomie van het septum plaatsvinden om de hoek te reduceren. Wat is de beste chirurgische behandeling om dit fenomeen te voorkomen en is een preoperatief model te maken zodat de uitkomst van de operatie te voorspellen, en dus altijd reproduceerbaar is.


Verschillende hoeken van de LVOT


Fenomeen SAM


Ref:

Evolving Concepts and Technologies in Mitral Valve Repair Paul W.M. Fedak, MD, PhD; Patrick M. McCarthy, MD; Robert O. Bonow, MD, Circulation., 2008; 117: 963-974, doi: 10.1161/Ondertekening:


Datum: 07-01-2012

Naam indiener: Grandjean JG


Handtekening indiener:


JG Grandjean

j.grandjean@mst.nl