Alumni vertellen

Mechanische Beademing - Jonne Doorduin

Jonne DoorduinJonne Doorduin is nu 27 jaar – Hij studeerde Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente in Enschede van 2003 tot 2010 en werkt sindsdien in het academisch ziekenhuis UMC St Radboud in Nijmegen. Voor zijn afstudeeropdracht deed hij onderzoek naar de functie van de ademhalingsspieren van mechanisch beademde patiënten .


Voor Jonne was van meet af aan duidelijk waarom hij Technische Geneeskunde wilde gaan studeren: ‘De reden was dat ik toch echt meer wilde dan alleen die medische kant en me ook wilde verdiepen in die innovatieve kant van de technologie.’


Jonne doet nu bijzonder onderzoek aan het academisch ziekenhuis in Nijmegen op de intensive care. ‘Patiënten op deze afdeling liggen meestal aan de mechanische beademing, maar het is vaak heel moeilijk om ze er weer vanaf te krijgen. Ik onderzoek nu wat precies de oorzaken zijn waardoor dit zo lastig is’. De manier van analyseren die hij bij TG heeft aangeleerd, komt hier goed van pas: ‘het gaat om een ingewikkeld medisch-technisch probleem waarbij er diverse klinische handelingen moeten worden uitgevoerd bij de patiënt en het is daarom ook typisch een onderzoek waar je als TG-er een duidelijke toegevoegde waarde hebt’.


Intensivist prof. Peter Pickkers zegt over Jonne en andere TG-ers: ‘er is zo’n enorme explosie gaande van nieuwe technische mogelijkheden dat wij als ‘gewone huis-tuin-en-keuken artsen’ het niet meer goed kunnen doorgronden. Dat kun je van ons als klassieke arts ook niet verwachten. De technisch geneeskundigen met hun kennis zijn hier daarom van grote waarde en zeer welkom’.