Tentamenregels

Aanvragen extra tentamenvoorzieningen (bijv. extra tijd)

Voor studenten die vanwege een beperking (bijvoorbeeld dyslexie, cans/rsi of een andere beperking) extra tentamenvoorzieningen nodig hebben, heeft de UT heeft een aantal algemene voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken tijdens je studie.

Doorgeven aan de opleiding

Als je gebruik wilt maken van bepaalde faciliteiten, moet je dit per collegejaar tijdig kenbaar maken bij je opleiding. Je neemt daarvoor aan het begin van een collegejaar contact op met je studieadviseur. Op grond van een officiële (dyslexie)verklaring en het gesprek met de studieadviseur wordt vastgesteld voor welke faciliteiten je in aanmerking komt. Je kunt daarbij denken aan: extra tijd bij tentamens, tentamen in een groter lettertype, gebruik van hulpmiddelen zoals een laptop, etc.

Neem bij het eerste gesprek met de studieadviseur de (dyslexie)verklaring mee!

Extra tijd bij tentamens

In principe zitten studenten met extra tijd in dezelfde zaal als de studenten zonder extra tijd. Om gebruik te maken van de extra tijd dien je je extra tijd kaart zichtbaar op je tafel neer te leggen. Op basis daarvan kunnen de surveillanten zien wie er langer mag blijven en wie niet. Neem dus altijd je extra tijd verklaring mee naar de toets/tentamen!

Andere faciliteiten bij tentamens

Wil je gebruik maken van extra faciliteiten tijdens tentamens, anders dan extra tijd, dan moet je het volgende regelen:

  • Bepaal voor welke tentamens je gebruik wilt maken van extra faciliteiten.
  • Zorg dat je ingeschreven bent op de cursus en of het tentamen in Osiris.
  • Stuur de bevestigingsemail die je krijgt bij de cursus of tentameninschrijving daar naar Tentamenbureau-TNW-CES@utwente.nl Geef in de mail voor elke toets/tentamen aan:
  • Van welke faciliteiten je gebruik wilt maken
  • Modulecode en toetsonderdeel / Vakcode en vaknaam
  • Toetsdatum

Vervolgens krijg je van het Tentamenbureau via de mail bericht over de tentamenzaal waar je moet zijn en de tentamentijd die voor jou dan geldt. Als de faciliteiten het toelaten zit je in dezelfde zaal als je medestudenten, en anders maak je het tentamen in een aparte zaal/kamer.

Neem altijd je extra tijd verklaring mee naar de toets/tentamen.

Dit soort maatregelen geldt alleen voor erkende gevallen en altijd in overleg met de studieadviseur. In individuele gevallen kunnen er aanvullende maatregelen worden genomen. Een verzoek daarvoor kun je indienen bij de studieadviseur.

Waarom moet ik ieder jaar weer opnieuw bij de studieadviseur een extra tijd verklaring aanvragen?

Als het goed is leer je steeds beter omgaan met je dyslexie en merk je dat je de extra tijd eigenlijk niet meer nodig hebt. Is dat niet het geval dan spreek je de studieadviseur minimaal 1 keer per jaar en kun je in dat gesprek bespreken hoe de dyslexie jouw studievaardigheid beïnvloed en wat je daar eventueel aan kunt doen.