Service Portal

Gezondheid en preventie

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus gelden nog steeds. Controle over het virus krijgen we alleen als iedereen zich aan de volgende basisregels houdt: werk thuis, houdt 1,5 meter afstand van anderen, vermijd drukte, draag een mondkapje en was vaak jouw handen. Lees hier alle maatregelen van de overheid: Rijksoverheid.nl/coronavirus.

Graag geven wij meer informatie over wat te doen bij corona-klachten. Ook informatie over testen en vaccinatie vind je hier. Blijf je maar piekeren over het coronavirus of voel je je somber? Of is het lastig om een (nieuwe) werk/studeer-privé balans te vinden? Als universiteit ondersteunen wij jou ook onder deze bijzondere omstandigheden om gezond te blijven.

Downloads & quicklinks

Preventie

Om klachten te voorkomen is het belangrijk je te houden aan de volgende basisregels, die voor iedereen blijven gelden:

 • Was vaak jouw handen: 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen. Voordat je naar buiten gaat, en als je weer thuis komt.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om jouw neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna jouw handen.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Draag een mondkapje in onze UT gebouwen en andere openbare ruimtes.

De 1,5m afstand regel geldt voor iedereen: op straat, in winkels of andere gebouwen en op het werk. Mensen die tot één huishouden behoren hoeven geen 1,5 meter afstand te bewaren.

Bij klachten

Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf thuis en laat je testen. Om een afspraak te maken voor een test, bel je het telefoonnummer: 0800-1202. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Je kunt ook online een afspraak maken via coronatest.nl. Via deze website kun je ook je testuitslag opvragen.

Iedereen met corona-gerelateerde klachten kan zich laten testen. Dat is nodig om de maatregelen te kunnen versoepelen. 

In afwachting van de uitslag van jouw test: doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat.

 • Als uit de test blijkt dat je op dit moment geen corona hebt, mag je jouw activiteiten weer oppakken en naar buiten.
 • Als uit de test blijkt dat je wel corona hebt, geldt: ziek uit en blijf thuis totdat je 24-uur klachtenvrij bent. Gaan de klachten niet over, worden ze erger of krijg je nieuwe klachten? Bel dan de huisarts. 

Bij een positieve test blijven ook huisgenoten zonder klachten thuis. Ook personen werkzaam in de vitale sector of met cruciale beroepen blijven thuis. Meer informatie over de leefregels thuis vind je op de website van het RIVM.

Studenten: Ben je ziek of in quarantaine en daardoor niet in staat jouw online colleges en/of tentamens en/of on-campus onderwijsactiviteiten te volgen of heb je hulp nodig omdat je in quarantaine bent, neem dan contact op met jouw studieadviseur.

Medewerkers: kun je door je klachten niet (thuis)werken, volg de standaard ziekmeldprocedure.

Positieve test

Jouw positieve test beschouwen we als persoonlijke medische informatie waarbij de privacy regels (AVG) op van toepassing zijn. Je bent dan ook niet verplicht dit aan ons door te geven, wel zouden we het als universiteit fijn vinden om te weten omdat het ons helpt in het bepalen van de aanpak om verdere verspreiding op de UT te voorkomen. Als je hieraan mee wilt werken, geef jouw COVID-19 besmetting dan door aan je leidinggevende of opleidingsdirecteur.   

Covid-19 vaccinatie

Alle personen woonachtig in Nederland en ingeschreven bij de gemeente komen in aanmerking voor een COVID-19-vaccinatie. Op dit moment worden alleen volwassenen van 18 jaar en ouder gevaccineerd. Als je bent ingeschreven bij de gemeente, krijg je vanuit het RIVM een uitnodigingsbrief. Zit je in een risicogroep waarvan jouw huisarts op de hoogte is, dan kan je een oproep ontvangen van jouw huisarts.

 • Check dus of je ingeschreven staat bij de gemeente en of jouw huisarts op de hoogte is van medische aandoeningen waardoor je mogelijk tot een risicogroep zou kunnen behoren.
 • Als universiteit hebben we geen rol in dit proces. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM voor de laatste updates.
 • Studenten en medewerkers die in Duitsland wonen, dienen het Duitse beleid omtrent vaccineren te volgen.

Meer informatie

Voor meer informatie over COVID-19 en het vaccin ga je naar de website van Rijksoverheid.

Medische vragen

Heb je medische vragen over corona of heb je vragen over symptomen die gerelateerd zijn aan corona, neem dan contact op via het landelijke informatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8:00 - 22:00 uur).

 • Woon je in Enschede maar je hebt nog geen huisarts en je wilt wel een arts spreken? Neem dan contact op met de Stichting Dagwaarneming Enschede, telefonisch 0900-4313333; 
 • Woon je buiten Enschede en heb je nog geen huisarts? Neem dan contact op met de dichtstbijzijnde huisarts via mail of telefoon. Het is in alle gevallen raadzaam om te zorgen dat je staat ingeschreven bij een huisartsenpraktijk.

UT studenten die op dit moment geen huisarts hebben, wordt aangeraden zich in te schrijven bij de Campus Huisarts. ITC studenten wordt aangeraden zich te registreren bij Gezondheidscentrum Veldpoort.

Welzijn

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt om het coronavirus. Wanneer je echter merkt dat je je wel erg gespannen of angstig voelt, dan is het goed om hier iets mee te doen. Student Affairs Coaching & Counselling (SACC ) heeft voor studenten een FAQ gemaakt met tips en adviezen over geestelijke gezondheid en omgaan met Covid-19. Veel verenigingen hebben inmiddels een digitaal platform en/of activiteiten georganiseerd. Check hun website/social media. Een overzicht van alle verenigingen vind je hier. De UT biedt studenten ook de mogelijkheid om gratis gebruik te maken van het online leerplatform GoodHabitz. Kijk op https://my.goodhabitz.com/utwente en log in met jouw UT studentaccount.

HR heeft voor medewerkers een informatieve pagina gemaakt met verschillende initiatieven om jouw welzijn te bevorderen zoals online sporten, GoodHabitz en andere online trainingen en webinars, maar ook informatie over waar je terecht kunt als je meer ondersteuning nodig hebt.

studenten FAQ

 • Moeten mijn huisgenoten ook in quarantaine als ik in quarantaine ga?

  In het geval dat je in afwachting bent van een uitslag van een coronatest moeten je huisgenoten ook in quarantaine. Ga je in thuisquarantaine na een reis dan hoeven huisgenoten niet in quarantaine tenzij jij symptomen ontwikkeld (koorts, kortademigheid). Als dat het geval is, zijn de basisregels die voor iedereen gelden van toepassing. Via de pagina van Student Union vind je ook meer informatie over dit onderwerp.

 • Hoe kan ik boodschappen doen tijdens thuisquarantaine?

  Je (toekomstige) huisgenoten en andere studenten kunnen je helpen met boodschappen tijdens thuisquarantaine. De Student Union heeft het doen van boodschappen onderdeel gemaakt van hun buddy system. Wanneer er echt niemand is om je te helpen en je geen symptomen hebt, mag je voor het doen van boodschappen quarantaine onderbreken. (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-op-vakantie-gaan/in-thuisquarantaine-bij-terugkomst-uit-land-met-oranje-of-rood-reisadvies)

 • Wat als ik naar een Nederlands ziekenhuis moet?

  Nederlandse zorgverzekeringen dekken behandelingen voor corona. Zorg dat je jouw pas/gegevens bij de hand hebt. Studenten met een AON-verzekering zijn gedekt voor behandelingen gerelateerd aan corona. Voor meer informatie zie de AON-website

  Neem in noodgevallen altijd contact op met AON Assistance via +31(0)10 44 88 260 (24/7 beschikbaar);  of kijk op deze website
  In geval van nood/gevaar voor de volksgezondheid wordt je altijd geholpen.

 • Wat kan ik doen als ik te maken heb met discriminatie vanwege Covid-19?

  Discriminatie komt helaas voor in bijna elke groep, ongeacht de uitdagingen die Covid-19 stelt. In tijden van een pandemie zoeken sommige mensen naar slachtoffers die ze de huidige situatie verwijten of op wie ze simpelweg hun frustratie uitleven. Dergelijk gedrag is op geen enkele manier te rechtvaardigen en zou openlijk besproken moeten worden binnen de groep om het zo spoedig mogelijk te elimineren. Soms zijn individuen of groepen zich niet volledig bewust van het feit dat ze met hun gedrag anderen discrimineren. In dat geval is het zelfs belangrijker om tot bewustwording te komen. Wanneer een groep of individu de discriminatie niet zelf kan aanpakken is het advies om hulp te zoeken. 

  Als je hulp nodig hebt of weet dat iemand hulp nodig heeft vraag dan om advies en ondersteuning. Je kan altijd contact opnemen met jouw studieadviseur. Als je liever met iemand buiten de opleiding praat, kan je contact opnemen met de vertrouwenspersoon van SACC (Student Affairs Coaching & Counselling). 

  Op de CES-website vind je het overzicht van de studieadviseurs en de contactgegevens van SACC.

 • Wat kan ik doen, nu ik financiële problemen heb ten gevolge van Covid-19

  We kunnen ons goed voorstellen dat bijvoorbeeld het verliezen van jouw baan, het plotseling wegvallen van de financiële bijdrage van jouw ouders of het oplopen van vertraging bij jouw afstuderen grote financiële gevolgen kunnen hebben. Er zijn echter meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Als je meer informatie nodig hebt of jouw situatie niet voorkomt in het overzicht, neem dan vooral contact op met jouw studieadviseur of een studentendecaan.

 • Is het mogelijk mijn studiefinanciering van DUO op te hogen?

  Alhoewel je misschien terughoudend bent om jouw studieschuld te verhogen, biedt DUO een aantal mogelijkheden om jouw studiefinanciering (tijdelijk of soms met terugwerkende kracht) te veranderen. Op de DUO website vindt je een aantal mogelijkheden.  Deze optie staat open voor alle studenten onder 30 jaar uit een EER-land of Zwitserland.

 • Hoe kan ik als vrijwilliger aan de slag gedurende de crisis?

  Je kunt op verschillende manieren aan de slag als vrijwilliger op de UT, in Enschede of daarbuiten. Activisme op de UT biedt een breed spectrum van mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld denken aan humanitaire of sociale activiteiten, milieu activisme, zorg voor dieren of faciliteiten. Vrijwilligerswerk kan je zelf helpen om gevoelens van verveling, stress of vervreemding te verminderen. 

  Je kunt enkele voorbeelden van activiteiten op de UT en vrijwilligerswerk in en om Enschede vinden op de website van de Student Union.

 • Waar kan ik terecht met vragen?

  Je kan telefonisch contact opnemen met Student Services via 053-4892124 of studentservices@utwente.nl als je vragen of zorgen hebt die je wilt bespreken of waar je advies over wilt. De fysieke balie van Student Services is vanwege de huidige lockdown maatregelen beperkt open op dinsdagen en donderdagen. Baliebezoek is alleen mogelijk op afspraak. Kijk voor meer informatie op de website van Student Services.

  Als je vragen studie gerelateerd zijn of wanneer je ernstige financiële problemen hebt, neem dan contact op met jouw studieadviseur. ITC MSc-studenten kunnen met al hun vragen contact opnemen met Student Affairs via studentaffairs-itc@utwente.nl.

medewerkers FAQ

 • Ik heb last van psychische klachten. Wat als deze verergeren in deze omstandigheden?

  In het algemeen geldt dat het voor mensen met psychische klachten raadzaam is om je zoveel mogelijk vast te houden aan je normale structuur. Komende tijd vallen waarschijnlijk veel dingen uit je normale leven weg. Probeer daarom op dezelfde tijden op te staan en naar bed te gaan, ontbijt/lunch/diner rond dezelfde tijden en houd op dezelfde tijden als eerst pauzes. Blijf daarnaast (online) in contact met mensen en ga bij jezelf na of je dit bespreekbaar kunt maken met mensen uit je omgeving. Ook is fysiek gezond blijven nu belangrijk; zorg voor voldoende slaap, gezond eten, maar ook voor voldoende beweging. Kijk op utwente.nl/employee-wellbeing voor meer initiatieven en contactgegevens die je hierbij kunnen helpen.

 • Loop ik meer risico als ik andere (onderliggende) gezondheidsproblemen heb, zoals COPD, suikerziekte etc.?

  Voor medische vragen kun je contact opnemen met jouw huisarts. In het algemeen kan gezegd worden dat het risico om besmet te worden met het coronavirus voor iedereen gelijk is. De gevolgen kunnen echter ernstiger zijn, als je een van de volgende gezondheidsproblemen hebt:

  • Chronische luchtweg- of longklachten (zoals COPD)
  • Chronische hartklachten
  • Suikerziekte
  • Ernstige nierziekten
  • Verminderde weerstand door medicatiegebruik (zoals cytostatica) of aandoeningen.

  De overheid adviseert jou dan contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden, geen gebruik te maken van het openbaar vervoer, algemene hygiëne maatregelen te volgen en zeker uit de buurt te blijven van mensen die ziek zijn.  Heb jij één van deze onderliggende klachten neem dan contact op met de bedrijfsarts via de Arbo Unie (088 272 68 00).

My bookmarks

Manage

Please wait a moment...