Service Portal

Covid-19 informatie

- De informatie op deze pagina is geactualiseerd op basis van de nieuwe maatregelen zoals aangekondigd op vrijdag 14 januari 2022. -

Op deze pagina vind je een samenvatting van alle informatie die je als student en medewerker nodig hebt om te studeren en werken in tijden van corona. Mocht je toch nog vragen hebben of punten ter verbetering voor ons hebben gebruik dan ons Corona contactformulier of mail naar het centrale informatiepunt info@utwente.nl.

Basismaatregelen

Het blijft belangrijk deze basismaatregelen te volgen:

 • Draag een mondkapje als je in een UT-gebouw bent. Dit geldt ook als je zit, bijvoorbeeld tijdens colleges. Lees hoe de  mondkapjesplicht werkt voor verschillende situaties op de Service Portal pagina: Richtlijnen dragen van een mondkapje bij de UT.
 • Was regelmatig je handen, hoest of nies in je elleboog, schud geen handen.
 • Voer regelmatig een zelftest uit.
 • Blijf thuis bij klachten en voer een zelftest uit. Als deze positief is, laat je je opnieuw testen bij de GGD.
 • Houd 1,5 meter afstand.

onderwijsactiviteiten

Onderwijs weer op de campus

Voor onderwijs gelden de regels zoals die ook van kracht weren in de periode tot 15 december. In het kort betekent dat:

 • Onderwijsactiviteiten kunnen weer op de campus en in de andere UT-gebouwen worden gehouden. In een ruimte mogen maximaal 75 studenten aanwezig zijn. Voor tentamens geldt geen maximum.
 • Houd 1,5 meter afstand waar mogelijk. Waar nodig zijn looproutes ingericht.
 • Doe twee keer per week een zelftest. Deze zijn nog steeds gratis te bestellen via www.zelftestonderwijs.nl.
 • Volg de quarantainerichtlijnen als je besmet bent geraakt of in nauw contact bent geweest met iemand met COVID-19.
 • Houd je aan de basis-hygiëneregels.

Opleidingen bepalen welke activiteiten weer fysiek gehouden worden

Opleidingen mogen vanaf maandag weer onderwijsactiviteiten op de campus geven. Zij bepalen zelf of zij dit doen of niet. Aangezien het huidige kwartiel nog maar relatief kort duurt, wegen voor sommige opleidingen de voordelen van fysiek onderwijs wellicht niet op tegen de tijd die het vraagt om het onderwijs om te zetten. Mogelijk hebben sommige opleidingen ook even tijd nodig om hun activiteiten om te zetten van online naar fysiek.

Docenten informeren hun studenten via Canvas over hoe bepaalde activiteiten worden gehouden.

Indien er vakken zijn waaraan meer dan 75 studenten deelnemen, zorgen docenten voor een regeling zodat ten alle te voldaan wordt aan de regel van 75 studenten in een ruimte, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een intekenlijst. Ook kan dat bijvoorbeeld betekenen dat een deel van de groep het college online volgt.

HANDIGE LINKS EN TOOLBOXEN VOOR DOCENTEN

Om het onderwijzend personeel te ondersteunen bij hun online onderwijsactiviteiten heeft het TELT-team een speciale webpagina gemaakt met aanbevolen hulpmiddelen voor online onderwijs. Je kunt ook contact met hen opnemen via telt@utwente.nl.

Handleidingen streamen en opnemen in collegezalen
Op de Service Portal vind je handleidingen voor het streamen en opnemen van colleges (in het Engels) in de collegezalen.  

Overzicht
Vanwege de corona-situatie wordt op verschillende websites relevante informatie voor docenten aangeboden. CELT heeft een overzicht gemaakt van de relevante websites (en de links) en het soort informatie dat zij bieden.

Thuiswerken

Ten aanzien van het thuiswerken is niets veranderd. Werk thuis wanneer dat kan. Wees kritisch of geplande trainingen en bijeenkomsten op locatie per se nu doorgang moeten vinden, uitgesteld kunnen worden tot een later moment of online kunnen worden gehouden. Je kan ook in de komende periode gebruik maken van de labs en andere (onderzoeks-)faciliteiten. Dat geldt ook voor externe gebruikers. Overleg met je manager hoe je op een goede en veilige manier je werk kan blijven doen.

Afwezigheid door quarantaine of besmetting

De verwachting is dat in de komende tijd het aantal besmettingen verder zal oplopen. Dat betekent ook dat er meer medewerkers en studenten zijn die vanwege quarantaine niet naar de universiteit kunnen komen. Studenten maken afspraken met hun docenten over hoe zij op een passende manier hun vakken kunnen volgen. Van medewerkers vragen we om goed met elkaar, en met hun leidinggevende te kijken hoe we de continuïteit van onderwijs, onderzoek en andere activiteiten kunnen waarborgen op het moment dat zij vanwege quarantaine niet aanwezig kunnen zijn.

Evenementen

Promoties, afstudeercolloquia en oraties kunnen weer fysiek gehouden worden

Vanaf heden is het weer mogelijk om een promotie op de campus van de universiteit te laten plaatsvinden, in aanwezigheid van publiek. Hiervoor geldt een maximum van 75 personen in de ruimte, of mogelijk minder indien er vanwege ventilatiecapaciteit van de ruimte een beperking geldt.

Sport, Cultuur en andere faciliteiten

Sport en cultuur

Bij de huidige versoepelingen is meer mogelijk op het gebied van bijvoorbeeld sport en cultuur. Meer informatie hierover vind je op de websites van het Sportcentrum en Vrijhof Cultuur

Catering

Vanaf 18 januari heropent Appèl de kantines in de gebouwen. Ga naar de Service Portal voor een actueel overzicht van de kantines en de openingstijden

Bibliotheek

De bibliotheek in de Vrijhof is geopend. De openingstijden vind je op de website. 

Vaccinatie

Je kunt online een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. Of bellen naar 0800 - 7070. Op sommige plekken kunt je ook zonder afspraak langskomen voor een coronavaccinatie. Je kunt op www.prikkenzonderafspraak.nl een locatie vinden waar je zonder afspraak terecht kunt. 

Op Rijksoverheid.nl/coronavirus vind je uitgebreide informatie over het coronavirus.

Coronatoegangsbewijs

Het landelijk ingevoerde coronatoegangsbewijs geldt in principe niet voor de UT. Toch kunnen er situaties op de campus zijn waarbij deze verplicht is. Bijvoorbeeld voor externe bezoekers van het Sportcentrum, maar denk daarbij ook aan evenementen en theater- en cultuurvoorstellingen in de Vrijhof. Ook voor het Theatercafé geldt rond deze voorstellingen de plicht.

Je kan een coronatoegangsbewijs krijgen als:

 • je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent,
 • je kunt aantonen dat je corona hebt gehad en je weer beter bent,
 • je een negatieve test uitslag hebt van maximaal 24 uur oud.

Het coronatoegangsbewijs zet je zelf op je mobiele telefoon. Voor het bewijs kan je gebruikmaken van de Coronacheck-app.

Reizen

Aanvraagformulier voor internationale reizen naar oranje en rode gebieden

De UT realiseert zich dat in uitzonderlijke gevallen, wanneer dringende noodzaak dit vereist, reizen naar oranje gecodeerde bestemmingen gewenst is. In deze gevallen kan de UT International Mobility Covid Committee beslissen om aanvragen voor internationale reizen van studenten, promovendi en medewerkers toe te staan naar bestemmingen die op grond van Covid-19 oranje gecodeerd zijn. Het is niet de bedoeling dat je afreist naar een gebied met een negatief reisadvies (rood gebied).

Bereid je reis goed voor

Check voor vertrek het reisadvies op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/nl.
Let op: De mondkapjesplicht geldt in het openbaar vervoer, in de taxi en op het vliegveld.

QUICKLINKS

My bookmarks

Manage

Please wait a moment...