BAPD guide/information (in Dutch, for internships in the Netherlands only)

HANDLEIDING BAPD VOOR STUDENTEN PCPT

Handleiding BAPD Positive Clinical Psychology & Technology 

1. Introductie

In de specialisatie Positive Clinical Psychology & Technology wordt zowel aandacht besteed aan diagnostiek en behandeling van psychische stoornissen en psychische problemen bij mensen met lichamelijke aandoeningen als aan het bevorderen van positieve geestelijke gezondheid. De student verdiept zich in psychopathologie en de klinische gezondheidspsychologie en oefent met diagnostiek en therapeutische vaardigheden zoals cognitieve gedragstherapie. Daarnaast krijgt de student inzicht in positieve psychologie.

Een belangrijk onderdeel van de masterspecialisatie PCPT is een 20EC klinische stage. Wanneer de student gedurende zijn/haar stage minimaal 200 uur besteed aan diagnostische werkzaamheden is het (wanneer wordt voldaan aan de eisen zoals gesteld door het NIP) mogelijk om de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) te behalen.

De Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) is een door het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) ingestelde registratie die studenten tijdens hun opleiding, maar ook nog daarna, kunnen verwerven. De registratie houdt in dat een afgestudeerd psycholoog beschikt over voldoende basiskennis en ervaring in de psychodiagnostiek.

De opleiding Psychologie (PSY) heeft voor de nieuwe masterspecialisatie PCPT een programma samengesteld om de BAPD te kunnen verwerven. Studenten die dit programma binnen hun studie met succes weten af te ronden ontvangen de BAPD registratie in de vorm van een zogenaamd dossierdiploma, ondertekend door de opleiding en het NIP. De opleiding doet mededeling aan het NIP van degenen die de BAPD hebben behaald, het NIP neemt deze personen op in het BAPD register. Indien het diagnostiekprogramma niet voor het masters examen kan worden afgerond dienen afgestudeerden zich rechtstreeks tot het NIP (www.psynip.nl) te wenden. Het is dan wel mogelijk van de universiteit een bewijs te krijgen van het afronden van de geëiste theoretische vakken.

2. Contactpersoon

Studenten kunnen tijdens hun master voor informatie over de BAPD terecht bij Marjolein Prenger (m.prenger@utwente.nl), stagecoördinator/stagebegeleider masterspecialisatie Positive Clinical Psychology & Technology.

3. Theoretische eisen BAPD

De BAPD kan binnen de opleiding worden behaald wanneer alle vereiste studieonderdelen zijn afgerond en wanneer in het kader van de masteropleiding een (diagnostiek)stage wordt gelopen. Wanneer je de BAPD wilt behalen moet tijdens de stage minimaal 200 uur wordt besteed aan het uitvoeren van psychodiagnostiek werkzaamheden onder supervisie.

De BAPD wordt toegekend wanneer:

Wat betreft de verplichte studieonderdelen geldt dat studenten die eerst de bachelor of pre-master Psychology (inclusief module Psychische gezondheid/Mental Health!) hebben behaald en daarna (de vakken en stage in) de masterspecialisatie PCPT succesvol afronden, alle verplichte BAPD studieonderdelen voor de BAPD hebben behaald.

4. Vereiste vaardigheden stage

Naast de theoretische kennis is het noodzakelijk dat er praktische vaardigheden in de psychodiagnostiek worden opgedaan. Deze vaardigheden kunnen worden opgedaan door tijdens de master(specialisatie PCPT) stage te lopen binnen een instelling waar, onder supervisie, ervaring kan worden opgedaan in psychodiagnostisch onderzoek, het communiceren met de cliënt, de opdrachtgever en collegae, en het verslag leggen van het onderzoek. Uitgebreide informatie over de stage(mogelijkheden) ontvang je bij aanvang van de masterspecialisatie PCPT, voorafgaand aan de stage in het tweede semester van de master.

Voor de stage tijdens de master wordt een stageovereenkomst opgesteld. In de stageovereenkomst wordt opgenomen of de student de BAPD wil behalen. In dat geval is het nodig dat minimaal 200 uur van de stage (ongeveer 40%) wordt besteed aan diagnostische werkzaamheden.

Binnen de stage moet men genoeg ervaring op kunnen doen om 3 casussen op te kunnen stellen. De drie casussen moeten variatie vertonen in vraagstelling en instrumentselectie.

Voor ieder casusverslag geldt dat minimaal 2 methoden ingezet dienen te worden en in het totaal van de 3 casus dient elk van de 3 methoden tenminste éénmaal ingezet te worden.

  1. Prestatietaken
  2. Zelfrapportage
  3. Beoordeling, observatie en interpretatie

Daarbij dien je minstens 3 typen vraagstellingen (onderkennend / verklarend / indicerend / selecterend / toewijzend) te onderzoeken in het totaal van de drie casus.

6. Supervisoren stage

Tijdens je stage word je begeleid door twee supervisoren. Een docentsupervisor vanuit de universiteit (verantwoordelijk voor 20 uur supervisie) en een praktijksupervisor (ook wel genoemd externe begeleider) binnen de instelling waar je stage loopt. In de stageovereenkomst is opgenomen dat de praktijksupervisor minimaal een uur per week supervisie verzorgt. De praktijksupervisor dient inhoudelijk en qua supervisie aan een aantal criteria te voldoen. Supervisoren die door het NIP als BAPD supervisor erkend zijn voldoen vanzelfsprekend aan deze criteria. In andere gevallen is de vereiste dat de externe supervisor GZ-psycholoog of Klinisch psycholoog is. Verder wordt gekeken naar de ervaring van de persoon op het gebied van diagnostiek; o.a. naar de werkzaamheden van de afgelopen jaren en of daarbij zelfstandig psychodiagnostisch onderzoek een structureel en essentieel onderdeel van de taak is geweest. Ook wordt gekeken naar de ervaring van de persoon op het gebied van supervisie in de diagnostiek.

7. Beoordeling

Naast de reguliere beoordeling van de theoretische onderdelen voor de BAPD vinden er twee beoordelingen plaats aan de hand van de stage. De eerste is een beoordeling van het functioneren van de student tijdens de stage door de praktijksupervisor en docentsupervisor. De tweede is de beoordeling van de door de student opgestelde casusverslagen door de docentsupervisor. Een positieve beoordeling van de casusverslagen is een voorwaarde voor het verkrijgen van de BAPD.

Mocht je alleen de vereiste vakken hebben afgerond en niet de BAPD stage, dan is het mogelijk hiervan een verklaring te krijgen. Je kunt dan mogelijk alsnog na je studie de BAPD stage lopen en via het NIP de BAPD krijgen. Zie de website van het NIP welke eisen hiervoor gelden.

8. Afronding en toekenning

Zodra het dossier dat zich bevindt bij de docentsupervisor compleet is zal hij/zij ervoor zorgen dat de toekenning van de BAPD plaatsvindt. Het dossier is compleet als de theoretische onderdelen met succes zijn afgerond en de casusverslagen/technische verslagen die je aan de hand van je stage hebt geschreven door de docentsupervisor voldoende zijn bevonden. Toekenning van de BAPD vindt plaats bij de uitreiking van het masterdiploma, er wordt dan naast het diploma een dossierdiploma overhandigd.