Start September 2018

Start September 2018

Tips bij het schrijven van correct Nederlands

De belangrijkste tip voor het schrijven van een in correct Nederlands geschreven scriptie is dat je elk onderdeel dat je schrijft en inlevert zorgvuldig naleest op zoek naar spelfouten, grammaticale fouten, onnodig lange zinnen, niet goed lopende zinnen, verkeerd gebruik van leestekens, verhaspelde uitdrukkingen, etc. Zo’n ‘redactieslag’, zo blijkt maar al te vaak, is geen onnodige luxe. En je wilt toch niet dat jouw begeleiders en andere geïnteresseerde lezers regelmatig struikelen over storende fouten in je tekst?

Een tweede tip is om bij twijfel, of ook als je weet dat correct Nederlands schrijven niet je sterkste kant is, je licht op te steken bij de Taalwinkel, het online taaladviespunt van de UvA/HvA, of bij Taaladviesnet. Zie de onderstaande links.

Een derde tip is om te kijken wat het CES Writing Centre (ook wel bekend als TCP of Taalcoördinatiepunt) van de UT je kan bieden. Hier kan je terecht voor een korte workshop over spelling (“De punten op de i”) en een ‘tutor session’ van 45 minuten waarin jouw tekst besproken kan worden . Het CES Writing Centre biedt verder ook nog een korte workshop over het structureren en formuleren van scriptieteksten.