Browse projects

Citizen Science Pilot Grondwater peilen / Measuring Groundwater

DesignLab

Project information

In Enschede start een nieuwe benadering van de grondwaterproblematiek: bewoners gaan zelf hun grondwaterstand meten. Dit in het kader van de Citizen Science-pilot Grondwater peilen, gecoördineerd door DesignLab Universiteit Twente. De eerste peilbuizen gingen eind oktober 2018 bij elf huishoudens de grond in. 

Voortgang van het project is te volgen via deze pagina.

Headerfoto: Reinier van Willigen, Tubantia.

DOE MEE!

Wil je graag meer weten over projecten (van DesignLab Universiteit Twente) als deze, of misschien zelf meedoen? Geef het door: 

WAAROM DIT PROJECT?  

Al langer kampt Enschede met een hoog grondwaterpeil. Tegelijk komen er meldingen van natte kelders uit verschillende plekken in de stad. Tot nu toe is het verband hiertussen niet duidelijk, en zijn oplossingen beperkt gebleven. In dit nieuwe project geven slimme sensoren in de peilbuizen via het ‘Internet der Dingen’ direct inzicht in de grondwaterstand van de bewuste Enschedese kavels.

Deelnemers kunnen de waterstand zelf direct inzien via smartphone en tablet, en wisselen hun ervaringen uit met elkaar én de projectpartners tijdens drie bijeenkomsten. Ook staat een publieke afsluiting op de planning begin 2019, om ook andere geïnteresseerden mee te nemen in de projectresultaten.

Vriendelijke groet names het projectteam. V.l.n.r.: Patrick Spijker (gemeente Enschede), Jeroen van Ingen (Things Network Twente), John Klaver (VRM), Rient Heerink (UT), Anne Dijkstra (UT) en Maya van den Berg (UT). Op de foto ontbreekt Timothy Sealy (Things Network Twente/Saxion).

Projectpartners

Universiteit Twente, gemeente Enschede, Saxion Hogeschool, VRM Levellog, Things Network Twente en Twente47. DesignLab (onderdeel van Universiteit Twente) coördineert. Twente47 maakt het project mede financieel mogelijk. 

Want to participate in this project?
Research and analysisSocial responsibilityContinuous learningEntrepreneurialDesigningCollaborationCustomer focusHigh Tech, Human Touch

My project updates

26 Nov 2018

Volop aandacht voor Samen grondwater peilen

Het Citizen Science-project ‘Samen grondwater peilen’ staat volop in de (media)schijnwerpers. RTV Oost, Tubantia, 1Enschede en Huis-aan-Huis Enschede besteedden al aandacht aan het project. Lees, kijk en beluister de impressie van redacteuren die aanwezig waren bij de plaatsing van de eerste slimme sensor:

Pilotproject vol

Door de persaandacht meldden diverse mensen uit Enschede zich aan voor deelname en/of projectupdates. De pilot zat al vol, maar via een mailinglijst (en deze projectagina) houden we deze geïnteresseerden op de hoogte.

publiek eindevenement

Begin 2019 organiseren we een publiek eindevenement bij DesignLab Universiteit Twente. Daar komt u meer te weten over de projectresultaten, en kunnen we in gesprek gaan over de opvolging.

Houd deze pagina in de gaten!

7 Nov 2018

Eerste persbericht de deur uit

De peilbuizen zijn de grond in, en het eerste persbericht ging vandaag de deur uit richting lokale, regionale en nationale media. 

In het persbericht vertellen we meer over het doel van dit project. Je kunt het terugvinden op de website van Universiteit Twente: 

1 Nov 2018

Kick-off met bewoners Enschede

Op 1 november kwamen deelnemende bewoners en de projectpartners samen bij de CeeCee Community voor een kick-off van het project 'Grondwater peilen' in Enschede. Binnenkort meer informatie - blijf via deze pagina op de hoogte! 

Owners
Participants