Zodra je aankomt op de Universiteit Twente en begint met je aanstelling als promovendus of soms zelfs al vlak daarvoor moet er vaak een hoop papierwerk geregeld worden. Zaken zoals huisvesting, arbeidscontracten en dergelijke moeten vaak allemaal in de eerste paar weken van je nieuwe baan geregeld worden. Natuurlijk kun je met veel vragen omtrent je nieuwe baan terecht bij de afdeling Personeelszaken (PA&O). Zij hebben een speciale website voor PhDs met formulieren en informatie die je tijdens je promotie nodig zult hebben.

Op de UT worden veel zaken ook via het internet geregeld. Daarvoor bestaat een webportal waarop informatie voor werknemers te vinden is, maar waar je ook je adres, bankgegevens en andere zaken online kunt regelen. Aan het begin van je aanstelling krijg je een medewerkerskaart inclusief gebruikersnaam en wachtwoord voor het gebruik van deze webportal.

Informatie omtrent het gebruik van een computer, internet en email op de universiteit Twente wordt geregeld door het ICT-servicecentrum en het Notebook Service Centrum. De universiteit heeft een aantal software licenties voor wetenschappelijke pakketten die je mag gebruiken onder bepaalde voorwaarden. Verder mag je als promovendus gebruik maken een studentlicentie voor (wetenschappelijke) software voor je eigen laptop of computer thuis. Vraag een van de medewerkers of bezoek de website voor meer informatie.

Het Campus-terrein heeft een supermarkt, boekwinkel, huisartsen- en tandartscentrum en veel mogelijkheden om te sporten of je cultureel uit te leven. Je medewerkerskaart kan gebruikt worden als een X-tra kaart om gratis te sporten of goedkoop lid te worden van culturele verenigingen. De medewerkerskaart kan verder ook gebruikt worden voor het lenen van boeken in de bibliotheek.

Verder hebben we een TaalCöordinatiePunt (TCP) waar, buiten vele andere cursussen die ook op de UT gevolgd kunnen worden, cursussen gegeven worden om je wetenschappelijke Engelstalige communicatie te verbeteren.

Om een overzicht te hebben van informatie die handig is bij aanvang van je promotietraject heeft P‑NUT een brochure gemaakt voor startende PhDs. Op dit moment werken we aan een nieuwe versie, aangezien regels nog wel eens willen veranderen. De brochure is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar. Veel van deze informatie is echter ook te vinden onder Info Dutch op deze website. Controleer en informeer wel altijd of informatie die je leest nog up-to-date is bij de betreffende instanties (ook als het op internet staat).

Voor promovendi is er een speciaal promotieregelement. Ook al lijkt je uiteindelijke promotie misschien nog heel ver weg, lees het toch eens een keer door. Dit kan onduidelijkheden en vertraging gedurende het promotietraject voorkomen.

Mocht je gedurende je promotietraject tegen problemen of vertraging aanlopen, meldt dit dan altijd zo snel mogelijk bij je directe begeleiders en kijk of er met zijn allen een oplossing gevonden kan worden. Zorg ook dat je tijdens je jaarlijkse evaluaties duidelijk op papier zet hoe de voortgang verloopt en zorg er zelf voor dat deze jaarlijkse evaluatie met begeleiders ook daadwerkelijk plaatsvindt. Dit is vooral in je eigen belangrijk indien er discussie mocht ontstaan over je functioneren aan het eind van je promotietraject.

Mocht tussentijds blijken dat er een meningsverschil tussen begeleiders en promovendus bestaat dat niet op te lossen blijkt via wederzijdse gesprekken dan beschikt de universiteit Twente ook over een vertrouwenspersoon die zou kunnen bemiddelen.