NIGArchivesAnnual Workconference 2014VB Debat De staat van de bestuurskunde

De staat van de bestuurskunde

Onderzoek naar politiek en bestuur in 2020: waarheen en waarvoor?

- Een interactief debat -

Hoe ontwikkelt zich de kwaliteit van bestuurskundig en politicologisch onderzoek in Nederland en Vlaanderen?

Weten we in het licht van internationalisering en publicatiedruk een goede balans tussen zuiver wetenschappelijk en toegepast onderzoek te vinden?

Nemen we in ons onderzoek voldoende kritische distantie tot het openbaar bestuur?

Staat ook in onze disciplines het beeld van de onkreukbare, belangeloze wetenschapper onder druk en wat kan worden gedaan om de reputatie van ons vakgebied te waarborgen?

Waarom zouden jonge academici moeten kiezen voor een onderzoekersloopbaan?

Waar?

Technische Universiteit Delft, Aula Conference Centre

Wanneer?

Donderdag 27 november, van 09:30 tot 11:30 u; inloop vanaf 09.00 uur. (aansluitend het NIG-congres)

Wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in bestuurskundig en politicologisch onderzoek

Citatie-scores, inverdiencapaciteit, H-index, ISI-publicaties en onderzoeksvisitaties. Allemaal termen die in het actuele wetenschapsbedrijf worden geassocieerd met kwaliteit van onderzoek. Maar wat verstaan we onder kwaliteit en hoe staat het daarmee? Welke bijdrage leveren we aan de cumulatie van wetenschappelijke kennis en hoe staat het met de maatschappelijke relevantie van het onderzoek en onze zichtbaarheid in het maatschappelijke debat? Komen vanwege publicatiedruk en inverdientargets standaarden van wetenschappelijke integriteit en onafhankelijkheid in het gedrang?

De Vereniging voor Bestuurskunde organiseert – in het kader van de lezingenserie ‘De Staat van de Bestuurskunde’ – samen met het Netherlands Institute of Government een debat over de staat en toekomst van het bestuurskundig en politicologisch onderzoek. Studenten, onderzoekers en hoogleraren gaan in op de staat van de bestuurskunde en de politicologie. De zaal praat mee. Panelleden zijn onder meer: dr. Caelesta Braun-Poppelaars (Vrije Universiteit Amsterdam), prof.dr. Gabriël van den Brink (Tilburg University), prof. dr. Bas Denters (Universiteit Twente), prof.dr. Sandra Groeneveld (Universiteit Leiden), dhr. Peter Kanne (I&O Research), dr. Meine Henk Klijnsma (Ministerie van BZK), prof.dr. Filip De Rynck (Universiteit Gent), prof.dr. Jean Tillie (Universiteit van Amsterdam), prof.dr. Michiel de Vries (Radboud Universiteit Nijmegen).

Het debat wordt geleid door prof.dr. Ariana Need (Universiteit Twente).

Voor informatie kunt u contact opnemen met Wilma Bosmans-Kruize: info@bestuurskunde.nl of telnr: 06-53 292 587.

U kunt zich hier aanmelden. Aanmelding vooraf is gewenst, aan dit debat zijn geen kosten verbonden.