Excursion Shell Global Solutions

Op 18 december 2002 vond er wederom een interessante en leerzame excursie plaats. De excursie was georganiseerd door “De Vlam”, de studievereniging van de vakgroep Thermische Werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente. Naast 15 deelnemers van deze studievereniging, hadden ook 10 KIVI leden de mogelijkheid om mee te gaan. Dat hebben we geweten! De inschrijving van KIVI leden was overweldigend, we hebben helaas veel mensen moeten teleurstellen. De mensen die wel mee konden hebben een prachtige dag gehad. Het excursieprogramma van Shell was goed gevuld: om 10:00 begon de dag, rond half 6 eindigde het. Gedurende de ochtend was er een aantal presentaties van Shell medewerkers. Ruud Henkes vertelde ons over de achtergrond van Shell Global Solutions. Deze relatief jonge tak van Shell is vooral gericht op het toepassen van onderzoeksresultaten bij klanten. Er werken wereldwijd zo’n 1750 mensen bij deze tak van Shell, welke weer opgedeeld is in 35 business groepen. Met twee van die business groepen hadden we vandaag te maken: de Fluid Flow Solutions groep en de Multiphase Flow Solutions groep. Na dit inleidend praatje ruimde Ed Schouten, enige “mythes” over Shell de wereld uit, o.a. dat Shell geen R&D meer zou verrichten en dat ze alleen mensen uit Delft aan zouden nemen. Ed Schouten is een zogenaamde Shell-ambassadeur. Dit houdt in dat hij de relatie tussen Shell en de Nederlandse Universiteiten verzorgt. Met technische presentaties werd de ochtend afgesloten. Gert Haandrikman vertelde over de oplossing die bij Shell bedacht is om de problemen met zogenaamde ‘slug’ in pijpleidingen te reduceren (S3: Slug Suppresion System). De combinatie van vloeistof (water) en gas in boorleidingen kan voor hevige problemen zorgen. In de pijpleidingen (welke overigens in lengte kunnen varieren van 1-100 km!) kunnen vloeistofblokkades ontstaan die uiteindelijk zorgen voor een onregelmatige out-flow op het boorplatform. Dit gaat ten koste van de uiteindelijke scheiding van het water en het gas. Met het S3 regelsysteem worden de fluctuaties aan de uitgang flink gereduceerd. Elco Hollander vertelde daarna over zijn ervaringen toen hij net bij Shell kwam werken. Hij maakte het onderscheid tussen Shell en universiteiten duidelijk: Op de universiteit heb je tijd, geen geld. Bij Shell is het volgens hem echter precies andersom. Rick Wentinck sloot de ochtend af met een presentatie over “Fuel processor development”. Deze ‘fuel processor’ zet brandstof (bv aardgas) om in waterstof, wat vervolgens gebruikt kan worden voor elektriciteitsopwekking. Dit apparaat zou de CV installatie thuis moeten vervangen. Omdat er in de westerse wereld relatief steeds meer elektriciteit wordt gebruikt, en steeds minder warmte (betere isolatie) kan deze fuel processor erg interessant worden.

Na een prima lunch liepen we over het terrein naar een laboratorium voor een rondleiding aldaar. Wat opviel tijdens de wandeling was het feit dat er overal op het terrein pijpleidingen uit de grond en de gebouwen kwamen waar stoom uit blies. We waanden ons in een spannende scene van een actiefilm! In het lab konden we o.a. kijken naar een tafelmodel van het S3 systeem. Duidelijk was te zien hoe met dit systeem het slug probleem praktisch opgelost is.

Na de lab-tour liet Dirk Roekaerts zien hoe binnen Shell gebruik werd gemaakt van Computational Fluid Dynamics. Met enige praktische problemen liet hij de complexiteit van de modellen zien. In scherp contrast met deze technische presentatie stond het economische verhaal van Chris de Koning over hoe geld te verdienen met waterstof en brandstofcellen. Ondanks het technische publiek, wist hij de mensen toch te interesseren voor zijn verhaal. Volgens prognoses zal de brandstofcel voor het eerst commercieel toegepast worden als batterij in een laptop! Pas later volgt de toepassing in de vervoerssector. De dag werd afgesloten met een case waarin de deelnemers zogenaamd in het bestuur van een raffinaderij zaten en investerings beslissingen moesten nemen. Hierbij moest er met heel veel factoren rekening gehouden worden: milieu, overheid, techniek, werknemers etc. Al met al een het leuke en geslaagde excursie!