Excursion Akzo Nobel

Hengelo, 9 april 1997 door Arjen ter Horst

We begonnen met een heerlijke fietstocht in het warme lentezonnetje. Nadat iedereen zijn fiets had gevonden vertrokken 13 man en 1 vrouw richting Hengelo. Onderweg zagen we in het mooie Twentse landschap de zouthuisjes al staan.

Bij Akzo Nobel werden we zoals te doen gebruikelijk verwelkomd met een kop koffie/thee en een hartelijk welkomstwoord. Hierop volgden een inleiding en een diapresentatie over het bedrijf.

Akzo Nobel is een internationaal wijd verspreid chemisch concern met 350 vestigingen in 50 landen. In Hengelo is men tevens bezig met de winning van de grondstof voor deze chemie: zout. Het zout wordt gewonnen door in de boorhuisjes met een buis water in de zoutlaag te spuiten dat vervolgens door de druk in een andere buis omhooggestuwd wordt. De zo gevormde pekel wordt in de fabriek gezuiverd en daarna ingedampt in een serie van vier verdampers. Vervolgens wordt het zout gecentrifugeerd,waarna het opgeslagen wordt.

Het zout wordt voor een deel gebruikt voor eigen verwerking tot diverse eindproducten zoals keukenzout en chloorproducten. Het overgrote deel gaat echter als halffabrikaat de deur uit naar diverse afnemers.

Op de diapresentatie volgde een lezing die wat dieper op het productieproces inging. Tevens werden we getrakteerd op een uitleg over de energiecentrale Salinco die op het terrein staat. Dit is een 80 MegaWatt warmtekrachtcentrale die de helft van zijn vermogen aan het landelijke net levert.

Na deze presentatie hebben wij een rondleiding genoten waarbij we de hele zoutproductie te zien kregen. Vooral indrukwekkend vond ik de verdampers, de centrifuges en de grote houten zoutsilo. In deze silo worden trouwens ook fotosessies gehouden voor de nieuwe wintermode met het zout als sneeuwsubstituut.

Aan het einde van de excursie kregen we nog de mogelijkheid om onder het genot van een blikje fris een paar heldere vragen te stellen. Toen dit eenmaal afgelopen was besloten een aantal mensen nog een biertje te pakken in Hengelo op de goede afloop. De rest, waaronder ik, fietste weer terug naar Enschede met nog een blik op de zouthuisjes die, weten we nu, altijd in groepjes van drie staan.