UT-onderzoekers helpen bouwsector met i-drones

Showcase imageNiet functionerende cellen in zonnepanelen opsporen en de temperatuur van asfalt monitoren. UT-onderzoekers gaan de bouwsector helpen met de inzet van drones met infraroodcamera’s, i-drones.

Inspecties aan de schil van woningen of gebouwen waarbij infraroodtechniek nodig is, vinden nu nog plaats met hand held camera’s. ‘Een i-drone is een mogelijk een oplossing’, vertelt onderzoeker Bram Entrop.

‘Bij zonnepanelen denken we dan niet alleen aan woningen, maar ook aan de gigantische velden met zonnepanelen zoals je die bijvoorbeeld in Amerika ziet. Inspectie daarvan is een flinke klus. Een drone met een thermische camera aan boord kan de temperatuur in de cellen eenvoudig meten en dus defecten opsporen.’

Asfalt walsen

Verschillende onderzoekers van de UT werken aan dit zogenaamde Lighthouse-project, dat wordt gefinancierd door 3TU.Bouw. Ook wetenschappers van de TU Delft doen mee.

Doel is om de bouwsector te laten zien dat een drone met een infraroodcamera bij bouwprojectbeheersing en inspecties ingezet kan worden. Bijvoorbeeld om de temperatuur van asfalt te monitoren. Als asfalt te koud is, is walsen namelijk schadelijk.

Op zoek naar masterstudenten

De onderzoekers hebben de eerste, succesvolle test in het Twentse Borne achter de rug. Een gewone drone heeft de mogelijkheden van i-drones op video vastgelegd.

Eind dit jaar willen de onderzoekers met een drone met infraroodcamera vliegen om de uitgewerkte ideeën en protocollen te testen. Daarvoor zoekt Entrop nog naar masterstudenten die hun afstudeeropdracht binnen dit project willen uitvoeren.

Source:

UT Nieuws 24 April 2015

Placed by Marly Bergen

photo: Gijs van Ouwerkerk

http://www.utnieuws.nl/nieuws/61419/UTonderzoekers_helpen_bouwsector_met_idrones