Report Royal Huisman 15-05-2014

Datum: Donderdagmiddag, 15 mei 2014

Locatie: Royal Huisman, Vollenhove

Gastvrouw: Melanie Rietman

We hadden er lang op moeten wachten, maar eindelijk was het zo ver. De unieke excursie aan de jachtwerf Royal Huisman in Vollenhove in de Noordoostpolder. Vooraf hadden we zo veel enthousiaste reacties gehad dat er zelfs een maximum aan het aantal deelnemers was gesteld. Maar uiteindelijk bleven er, na vele afzeggingen, nog maar 12 deelnemers over. Waarvan 2 bijzondere gasten, Lennard, die een mooi verhaal over z’n stage had gehouden bij de vakgroepvoorlichting en Willie Kerver die speciaal voor het bezoek aan Huisman lid van Optimus is geworden.

Keurig op tijd om 12 uur verzamelde iedereen zich op P2, althans diegene die meereden, want een aantal gingen met eigen vervoer. Onze voorzittert Ricky had de chauffeur vooraf op het hart gedrukt dat er een omleiding was en dat we de omleidingsborden naar Vollenhove moest volgen (bij Zwartsluis). Afijn eenmaal lekker onderweg kwamen de eerste omleidingen al tegen. Om nou eens niet eigenwijs te zijn, dus keurig de omleidingsbordjes gevolgd. Helaas bleek het een geheel andere omleiding naar Vollenhove te zijn dan Ricky voor ogen had gehad, want uiteindelijk werden we weer terug naar Zwolle gestuurd en kwamen bij we Kampen pas de Noordoostpolder binnen.

De anderen waren wel op tijd en zelfs al keurig ontvangen. Na de auto ergens in een hoekje gepropt te hebben snel de eerste de beste ingang binnen gelopen, maar daar wist men van niets. Bleek een compleet ander bedrijf te zijn dat toevallig op hetzelfde terrein stond. Na het nodige gezoek en heen en weer geloop, uiteindelijk de verborgen obscure ingang gevonden van Royal Huisman. Het is wel duidelijk dat ze het niet van toevallige bezoekers moeten hebben bij Huisman. We werden door een keurige dame naar het zaaltje geleid, althans laat ik het zo zeggen, het was al een halve rondleiding door het bedrijf, trapje op trapje af, langs mooie jachten, door werkplaatsen en magazijnen tot we bij het zaaltje kwamen dat zowaar uitkeek op de ingang van de buren…

Terwijl we ons de koffie goed lieten smaken, gaf onze gastvrouw een mooie presentatie, met schitterende afbeeldingen van boten. Erg technisch werd het helaas niet. En er mochten natuurlijk geen specifieke namen en details genoemd worden, maar een voorzichtige schattig kwam op een prijskaart van zo’n miljoen euro per strekkende meter.

We hadden in de presentatie al gezien hoe extreem luxe sommige jachten ware uitgerust, dus we verheugden ons al op de rondleiding. En eigenlijk volgden we inderdaad grotendeels dezelfde route die we aan het begin ook hadden gedaan. Maar nu met hier en daar een toelichting. En het blijft natuurlijk indrukwekkend om zo’n jacht van 27 meter of meer op het droge te zien. Het leukste was waarschijnlijk nog toen we onder zo’n jacht door konden lopen. Ook de werkplaatsen waar veel, heel veel ambachtelijk vakmanschap verricht werden waren interessant. Onvoorstelbaar hoeveel onderdelen nog zelf gemaakt werden, uit blokken aluminium gefreesd werden, soms kleine details als handgreepje van deurtjes en luikjes. Alles geheel en al volgens de specificatie van de architect, die zo’n jacht geheel en al naar de wensen van de klant ontworpen had.

Maar helaas mochten we nergens aan boord om de verblijven zelf te bekijken en die weelderige luxe van dichtbij te aanschouwen. De extra hal die speciaal was verlengd voor het maken van 70 meter lange masten van koolstofvezel versterkte kunststoffen was ook zeer indrukwekkend. Zo’n mast op een schip lijkt al groot, maar als je er langs kan lopen zie je pas hoe lang zo’n mast echt is.

Hoewel sommigen vast nog wel langer hadden willen rondsnuffelen kwam de rondleiding toch tot een vroeg einde. Wel ontvingen we allemaal een prachtige high-gloss catalogus van Royal Huisman. Hongerig verlieten we de werf (menigeen had sinds de traktatie van Johannes bij de koffie ‘s ochtends niets meer gegeten), terwijl de eerste gasten in veel te dure bolides al aan kwamen rijden voor een gezellige avond bij Huisman.

De terugweg, onder aanvoering van Ricky zelf verliep wel voorspoedig en kostte beduidend minder tijd. Rond half 7 waren de meesten weer terug op P2.

Het was een geslaagde unieke en indrukkende excursie,

Optimus