Report excursion Pré Pain 07-04-2014

Datum: Maandagavond, 7 april 2014

Locatie: Pré Pain, Oldenzaal

Gastheer: Cor Brookhuis

Op een mooie voorjaarsavond is het Optimusgezelschap naar Oldenzaal afgereisd om een bezoek te brengen aan ’s lands grootste afbakbroodfabriek: Pré Pain.

Omdat de excursie ’s avonds was gepland, heeft een deel van de delegatie eerst op de universiteit een Spaans kippetje verorberd, zodat iedereen met een voldaan gevoel in de auto’s kon stappen op weg naar Oldenzaal.

De voortreffelijke voorbereiding van onze excursiecommissie zorgde ervoor dat we op het juiste tijdstip, met de juiste mensen bij de verkeerde deur stonden. Na wat zenuwachtig heen-en-weer geloop door de deelnemers en wat gebel door de bestuursleden, begrepen we dat de broodfabriek zo gigantisch groot is, dat we drie straten verderop werden verwacht. Tijdens de tocht naar de nieuwe bestemming, werd de groep geleid door een Optimussa die de weg niet bleek te weten en nadat de groep 180 graden werd gedraaid, bleek de achterste Optimus wel de weg te weten.

Zodoende kwamen we, na wat toch een behoorlijk lange tocht bleek, aan bij de juiste ingang alwaar Cor Brookhuis ons opwachtte.

Na het invullen van de verplichte hygiëne-check, met vragen of we onlangs nog aan algehele malaise hebben geleden, mochten we, in witte stofjassen, met roze haarnetjes en gewapend met koptelefoons, de productiehallen betreden.

C:\Users\schotmanh\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\WP_001792.jpgDe eerste ruimte die we binnentraden stond vol met basisproducten voor allerhande broodjes zoals Italiaanse bollen, Franse stokbroden of Duitse kaiserbrötchen. Cor vertelde dat het een memorabele dag was, omdat ze definitief de e-nummers in hun deeg vaarwel hebben gezegd. Pré Pain maakt vooral heel veel afbakbroodjes die ingevroren worden vervoerd naar de vele supermarkten in en buiten Nederland. Een kleiner deel belandt, vaak al de volgende dag, afgebakken in de winkels.

We werden langs de vele productielijnen geleid waarbij de broodjes ons aan alle kanten voorbij gingen.

Zo waren de kaiserbrötchen te zien die in een malletje met een soort boorkop werden bewerkt om de karakteristieke ster erin te zetten. Ook liepen we langs de productielijn waar van een langwerpige staaf deeg, vierkante kaasbroodjes werden gesmeed. Nadat ze door de decoratie-machine werden gehaald om de kaasdecoratie bovenop te strooien, belanden ze in de oven, waarna ze als verse broodjes de fabriek zullen verlaten.

Ook werden we langs grote deegmachines geleid waar via een paar stappen dunne rolletjes deeg uitkwamen. Deze rolletjes werden in enkele stappen gerezen, ingesneden en licht gebakken, totdat er volwaardige afbakstokbroden ontstonden die later via de lokale grootgrutter bij de mensen thuis in de oven zouden belanden.

Het lijkt erop dat de broden soms wel honderden meters moesten afleggen voordat ze met hun soortgenoten in een doos terecht komen, waar ze even goed door elkaar worden geschud. Zo komen ze goed in de doos te liggen en nadat de flappen van de dozen dicht worden geseald, zijn ze klaar om op een grote pallet met vele andere dozen ingepakt te worden. Het eindstation voor de dag is een gigantische vriescel die met -18 graden een welkome verkoeling geeft na de vochtige warmte van de reisruimtes.

Wat we niet konden zien, maar wat een paar uur later wel zou gebeuren, is dat vanaf een uur of 4 de eerste vrachtwagens langskomen die door de chauffeurs in een noodtempo ingeladen gaan worden. De broden in de gigantische, ingepakte pallets gaan op weg naar hun volgende bestemming en zullen binnen enkele dagen bij de mensen thuis in de oven belanden.

Het bezoek naar Pré Pain heeft een erg interessante avond opgeleverd. Het was leuk om te zien dat veel van de afbakbroodjes die we in de winkels om ons heen zien, bij deze grote bakkerij vandaan komen. De broodgeuren die we onderweg oppikten hebben de honger gestimuleerd en we zijn Cor en de dames en heren van Pré Pain dan ook dankbaar voor het uitgebreide en lekkere voedselpakket dat we mee hebben gekregen. Zo konden we nog minimaal een week nagenieten van de stokbroden, croissantjes, kaas-uibroodjes en minibroodjes die bij Pré Pain de voordeur hebben verlaten.

Het was een leuke avond.

Optimus

C:\Users\schotmanh\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\IMG_5925.jpg