Report excursion VDL ETG 22-10-2013 (Dutch)

Datum: Dinsdag 22 oktober 2013
Locatie: VDL Enabling Technologies Group Almelo bv, Bornestraat 345
Deelnemers: Hans, Tox, Norbert, Arjan, Theo, Joop, Wienik, Mark, Anouk, Peter, Rick, Teade, Ellen

Onder genot van koffie en thee kregen we een interessante presentatie over wat VDL precies doet. Verrassend hoeveel producten om ons heen (mede)ontwikkeld zijn door VDL. Het bekendst zijn natuurlijk de bussen van VDL. Het bedrijf in Almelo is een productiepartner voor onder andere ASML. Ze maken bijvoorbeeld een laserapparaat waarmee je microchips van elkaar kunt lossnijden.

Na de presentatie werden we in twee groepen verdeeld en kregen we een rondleiding in het bedrijf. Een groot gedeelte van het bedrijf bestaat uit een clean-room waar we natuurlijk niet naar binnen konden. Gelukkig konden we alles goed bekijken door een groot raam. Wel erg interessant om te zien en horen hoe mensen in een clean-room werken (en wat gereedschap moet ondergaan voordat het zo’n clean-room in kan).

In de productiehal worden belangrijke onderdelen voor het laser apparaat gemaakt door middel van bekende productietechnieken als frezen en lassen. Als alle onderdelen die gemaakt moeten worden klaar zijn, kan het apparaat geassembleerd worden. Elke assemblagestap heeft een grote bouwhandleiding die de monteur gebruikt om zijn stukje bij te dragen aan het uiteindelijke apparaat. Mooi om te zien dat een productieruimte zo schoon kan zijn, in tegenstelling tot wat men vaak denkt.

Al met al heeft iedereen een duidelijker beeld gekregen van de vele activiteiten van VDL ETG. We willen VDL ETG Almelo graag bedanken voor de gastvrijheid en de interessante rondleiding.