Report CNC Speedform Excursion (Dutch)

Excursie CNC Speedform dinsdag 12 januari 2010

Het organiseren van een bezoek aan CNC Speedform in Werther, Duitsland verliep erg soepel. Maar toen we de datum hadden vastgelegd op 12 januari konden we nog niet vermoedden dat het dan zo winters zou zijn. Op maandag nog even contact gehad met onze gastheer Han Kok over de begaanbaarheid van de wegen, maar dat zou geen probleem mogen opleveren. Dus toen de deelnemers, ruim 20 nog even laten weten dat het echt door zou gaan. Het aantal aanmeldingen om mee te gaan was hoger dan we vermoed hadden. Zelf op het laatst kregen we nog aanmeldingen.

Figuur 1 Verzamelen op P2 in de sneeuw (Tom, Pepijn & Theo B)

Dinsdagochtend nog even snel naar de weervoorspellingen en verkeersinformatie gekeken, maar inderdaad waren de verwachtingen gunstig dus op naar de parkeerplaats waar we om 8 uur zouden verzamelen. Langzaam verschenen er steeds meer deelnemers. Als een van de laatste kwam onze voorzitter Frederik Hoolhorst aan glijden en parkeerde al bijna z’n net gerepareerde nissan tegen 1 van die grijze blokken. Al snel bleek dat we zelf meer chauffeurs hadden dan nodig. Er waren er echter maar 2 auto’s met winterbanden, waaronder die van Jan Hekman. De eerste 2 auto’s vertrokken alvast even later gevolgd door de rest. Helaas konden we niet langer wachten op Tim Gorter en Reinier Moonen. Later bleek dat Tim ons net gemist had doordat onderweg file had gehad. Gelijk een leermomentje voor de organisatie, ook even telefoonnummers uitwisselen.

Figuur 2 Brrrrr het is toch wel koud (Tom, Roy, Winnie, Eric & TheoP)

Tom Vaneker, Robin Steinebach en Stefan Binnemars stapten bij mij in. Maar toen we van de parkeerplaats reden hoorden we een raar schrappend geluid, dat maar aanhield. Bij de Hunkerbunkel toch even onder de auto gekeken en toen zag ik dat een deel van een kapot spatscherm op de grond hing dus dat er maar gelijk af getrokken. Daarna voorspoedig de reis voorgezet, maar ja we waren al de laatsten dus we hadden geen illusie dat we de anderen nog konden achterhalen.

De snelwegen in Duitsland waren prima berijdbaar en aangenaam rustig dus het schoot lekker op. Ergens tussen Osnabruck en Werther werden we plotseling ingehaald door Jan Hekman. Dus daar rustig achteraan gekacheld. Maarja… toch net iets te gezellig in gesprek waardoor we niet zagen dat Jan afsloeg en zelfs te laat de tomtom instructie hoorde. Maar goed vrij snel kwam tomtom met een alternatief, zonder te hoeven omkeren.

Figuur 3 Sorry, afslag gemist, nu via besneeuwd landweggetje glibberen

Nou dat hebben we geweten, achteraf hadden we beter wel even terug kunnen rijden naar de juiste afslag, ook al was onze route wellicht ‘korter’, maar zeker niet sneller. Het bleek namelijk een boerenweggetje te zijn, waar gelukkig die ochtend al wel een tractor overheen was geweest, zodat we nog een beetje een spoor konden volgen. Heel rustigjes glibberend en glijden over dat weggetjes naar beneden en weer omhoog. En uiteindelijk kwamen we via de achterkant alsnog bij CNC Speedform uit. Oja, en uitaard was ik niet degene die winterbanden onder z’n auto had L

Figuur 4 Ontvangst bij CNC Speedform

Daar werden we hartelijk ontvangen en naar een presentatie ruimte gebracht waar Han Kok ons al stond op te wachten. Gelukkig had iedereen het zonder problemen kunnen vinden. En hoewel iedereen zich al gelijk aan de voorbeeldproductjes vergreep gaf Han toch eerst nog een inleidende presentatie, over rapid prototyping technieken in het algemeen. En over hoe zij die technieken gebruikten als productie processen, ook wel ‘layered manufacturing’ genoemd. Ze bleken over een grote diversiteit aan technieken en machines te beschikken. Maar ook het meer traditionele handwerk dat wij kennen uit onze eigen modelwerkplaats kwam aan bod. Het werd wel duidelijk dat het een zeer veelzijdig bedrijf was met een indrukwekkende lijst aan klanten.

Figuur 5 Presentatie layered manufacturing technieken

Voor de rondleiding werd de groep in tweeën gesplitst. De eerste groep ging op weg onder leiding van een Duitse gids en wij kregen een rondleiding van Han zelf. Wegens de vertrouwelijkheid mochten we helaas geen foto’s maken. Ze maken namelijk ook veel modellen voor een aantal grote automobiel fabrikanten. Het tempo lag erg hoog, ik vermoed dat Han z’n bedrijf een beetje onderschatte. We hadden graag langer bij de verschillende machines gekeken. En de modelwerkplaats zelf was erg leuk om te bekijken. Ook zij werken met mallen van transparant silicone waar later onder vacuüm in PolyUrethaan wordt afgegoten. En de handmatige productie van kleine series was leerzaam om te zien.

Figuur 6 Samples van verschillende technieken, materialen en nabewerkingen

Terug in de presentatie ruimte hadden we uitgebreid de gelegenheid om Han allerlei mogelijk vragen te stellen. En om alle samples uitgebreid te bevoelen en betasten. En eerlijk is eerlijk Han had een prachtige verzameling voor ons uitgesteld. Nadat de andere groep ook weer terug was en hun vragen hadden kunnen stellen, werd het tijd om weer terug naar Enschede te gaan.

Figuur 7 Ontworpen door 'Freedom of Creation, casings voor iPhones

Helaas was onze illustere voorzitter vergeten om z’n relatie geschenkjes ook daad werkelijk mee te nemen. En hij had er nog zo z’n best op gedaan, en klaar gelegd op de keukentafel, maar helaas. Inmiddels zijn de bedankjes alsnog per post naar onze gastheren verstuurd. De terugreis verliep ook weer zeer voorspoedig waarbij de een wat eerder terug was op de campus dan de ander. En ik moet bekennen dat ik toch wel blij was dat ik niet over dat zelfde karrespoor door sneeuw weer terug hoefde maar nu gewoon over de geveegde doorgaande weg kan rijden.

Tot slot was dit een zeer geslaagde, interessante, leerzame en gezellige excursie geweest. En naar aanleiding van wat we bij CNC Speedform gezien hebben gaan we serieus overwegen om een machine aan te schaffen waarmee we onze geprinte 3D modelletjes kunnen trommelen als nabewerkingproces. We hopen dat we namens Optimus nog meer van dit soort bedrijfsbezoeken mogen meemaken. Mochten jullie ideeën en suggesties hebben voor een bedrijfsbezoek (bijvoorbeeld naar je stage of bachelor bedrijf) dan hoort het bestuur van Optimus dat graag van je.

Iedereen bedankt en graag tot de volgende keer.

Marten Toxopeus.