Bestrijden Spam, Spyware, Popups

Ongewenste email (advertenties): SPAM
Ongewenste email (advertenties) wordt SPAM genoemd. Als je zuinig bent op je emailadres zal je er minder snel last van krijgen: geef het emailadres dat je van de universiteit krijgt niet door aan derden; gebruik het nooit voor registratie op websites, nieuwsbrieven, mailinglists etc. Ik raad je dringend aan voor dat soort zaken een hotmail of ander 'weggooi' adres te gebruiken.

Outlook heeft een redelijk filter om SPAM te bestrijden. Ook checkt de mailgateway van de UT binnenkomende mail op SPAM en geeft een SpamScore mee met alle mail die je ontvangt. Als je hier in Outlook op filtert kan je redelijk effectief SPAM bestrijden.

Mail filteren in Outlook
Zet eerst de Junk-Mail functie van Outlook zelf aan. Dat gaat via Tools, Options, 'Junk E-mail' knop. Kies voor de level 'High'. Na het activeren van de Junk-Mail functie van Outlook heb je als het goed is een map 'Junk E-mail' in Outlook gekregen.

Vervolgens kan je het SPAM filter van de UT activeren:

 • Kies Tools, Rules Wizard uit het menu.
 • Klik op New om een nieuwe filter-regel aan te maken.
 • Kies "Start from a blank rule" en druk op Next.
 • Vink "With specific words in the message header" aan.
 • Klik in het Rule-description veld op de link "specific words".
 • Type hier "sss" en op Add.
  De SpamScore wordt namelijk aangegeven met een aantal s'en: hoe meer s'en hoe groter de kans dat het hier om SPAM gaat. Met een filter op 3 s'en haal je alles eruit dat redelijk zeker SPAM is. Mocht er nog te veel SPAM doorkomen, dan kan je er evt. een s afhalen.
 • Druk op Ok.
 • Vink "move it to the specified folder" aan.
 • Klik in het Rule-description veld op de link "specified" en kies de 'Junk E-mail' map.
 • Druk op Next (hier kan je evt. uitzonderingen aangeven) en weer Next.
 • Sluit af door deze filter-regel een duidelijke naam te geven (bijv. "SPAMscore filter").
 • Eindig via Finish.
Kijk de eerste tijd regelmatig de 'Junk E-mail' map na om te zien of je filter goed werkt. Pas indien nodig het aantal s'en in de filter regel aan.


Spyware & popup-advertenties
Wees zeer terughoudend in het installeren van allerlei programma's. Veel programma's lijken heel leuk en/of handig maar blijken allerlei rotzooi mee te installeren. Vooral gratis programma's moeten het vaak hebben van Spyware die met het programma 'meelift'. Spyware zijn programma's die ongemerkt gegevens over jou doorsturen naar advertentiebedrijven etc. Diezelfde advertentiebedrijven zorgen er dan voor dat je bestookt wordt met op jou (surf)gedrag afgestemde popup advertenties en ongewenste e-mail (SPAM). Er zijn zelfs Spyware programma's die er niet voor terugdeinzen om jouw betalings gegevens van online betalingen door te geven! (creditcard informatie etc.) Spyware wordt bij vrijwel alle file-sharing programma's (Edonkey, Napster, Kazaa) ongemerkt mee geinstalleerd. Ook veel mediaspelers, viewers en andere tooltjes bevatten vrijwel allemaal spyware. Een bekende is bijv. de Real(One) player.

Spyware detecteren en verwijderen
Voor het bestrijden van spyware en virussen is de combinatie van Symantec Antivirus (versie 10 of hoger) en bijvoorbeeld WindowsDefender van Microsoft prima.