Belangrijk: informatie over backups

Het komt nog regelmatig voor dat mensen belangrijke gegevens kwijtraken doordat ze deze op de lokale harde schijf (C:, D: bijv.) van hun PC of laptop opslaan. Harde schijven hebben een beperkte levensduur, meestal een jaar of 4 a 5. Maar veel harde schijven (zo'n 10%) begeven het voortijdig. Het is dus belangrijk altijd goede backups te maken van je gegevens.

Waarvan worden (automatisch) backups gemaakt?
Van file-servers zoals de HALLE, CTWDATA1 en de Exchange server (waarop je mailbox staat) worden dagelijks backups gemaakt (met uitzondering van het Temp-directory op de HALLE). Je U:-schijf (ook wel homedirectory genoemd) staat op de HALLE.

De enige veilige plek om gegevens op te slaan is dus je U:-schijf. Normaal gesproken staat je My Documents map ook op de U:-schijf. Twijfel je of je My Documents map naar je U:-schijf verwijst? Klik 'm aan met de rechtermuis knop, en kies Properties. Als het goed is staat bij Target U:\My Documents.

Wat als ik gegevens opsla op de lokale harde schijf (C:, D: bijv.)?
Als je toch gegevens op een lokale harde schijf opslaat, maak dan zelf regelmatig een backup van die gegevens. Dit kan door die gegevens naar je U:-schijf te kopieeren, of door de gegevens op een recordable CD of DVD te branden. Een DVD-brander kan geleend worden bij het secretariaat, net als de CD- en DVD-recordables.

Tip voor laptop gebruikers: gebruik Offline Files
Met een laptop moet je natuurlijk ook onderweg of zonder netwerk bij je gegevens kunnen. Toch kan je ook dan je My Documents map op de U:-schijf laten staan. Als in Windows Offline Files aan staat, zal Windows de gegevens in je My Documents map netjes synchroniseren met je laptop: als je files in je My Documents map wijzigt terwijl je geen verbinding met de HALLE hebt, dan zal Windows die files de eerst volgende keer dat je wel verbinding met de HALLE hebt synchroniseren.

Offline Files kan je aanzetten via het Control Panel, onder Folder Options, daar het tabblad Offline Files.

Meer informatie van Microsoft over Offline Files.