Stageverhaal Rensselaer Polytechnic Institute (RPI) USA, Erik van Egmond

Aanloop:

In april 2004 ben ik mij gaan richten op mijn stage. Ik wilde graag mijn stage in het buitenland doen en Australië, Zweden of Engeland waren de eerste landen waar ik graag naar toe wilde gaan. Na wat gesprekken met Ronald Mantel bleek Amerika ook een land met mogelijkheden te zijn. Al snel dacht ik niet meer aan die andere landen en richtte me vooral op Amerika. Via Ronald hoorde ik vervolgens dat er een mogelijkheid was een simulatieopdracht te doen aan een Amerikaanse universiteit (RPI). Een stage bij een bedrijf had altijd mijn voorkeur, maar aangezien die mogelijkheid er niet was heb ik toch gekozen voor een opdracht bij een universiteit. Binnen 2 maanden was vervolgens mij komst daar geregeld.

Opdracht en bedrijf/instelling:

Rensselaer Polytechnic Institute is een universiteit in Troy, NY. RPI is al een redelijk oude universiteit opgericht in 1833. Het ligt op een heuvel in Troy aan de Hudson Rivier.

Mijn stageopdracht was vervolgens bij de faculteit Decision Sciences & Engineering Systems (DSES).

Mijn opdracht was het simuleren van verschillende opslagmethoden (Waar leg ik de verschillende producten in een magazijn). Waarbij vooral gekeken wordt welke producten vooral samen in een order voorkomen, om deze vervolgens dan zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen.

Voorbereiding:

Na eerst wat verschillende Amerikaanse bedrijven te vergeefs geïnformeerd te hebben voor een stageplek, kwam deze mogelijkheid in Troy. Al snel bleek alles te lukken en was het wachten op de benodigde papieren uit Amerika. Met deze papieren kon ik vervolgens een afspraak maken voor verkrijgen van een visum bij het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam. 2 weken voor aanvang van mijn stage was mijn visum in orde en kon ik een vlucht boeken.

Vergoeding:

Van RPI kreeg ik een 1500 dollar voor de drie maanden die ik daar zou verblijven. Hiermee kon ik een eind komen mijn huur en mijn dagelijkse eten te betalen. De rest is betaald via een lening bij de IBG. Mijn vlucht en visum heb ik kunnen betalen van de subsidie die ik heb gekregen van de universiteit (TMF).

Huisvestiging:

De eerste 3 dagen in Troy verbleef ik in een Hotel op kosten van RPI. De eerste dag na aankomst in Troy ben ik vervolgens zo snel mogelijk op zoek gegaan naar een kamer. Via de RPI-union site, hier stonden allemaal kamers op, had ik na 2 dagen een kamer gevonden. Ik deelde samen met een Russische post-doc de bovenverdieping van een typische Amerikaanse woning. De kamer die ik had was gemeubileerd en in de woonkamer stonden allemaal spullen van mijn huisgenoot die ik dus ook kon gebruiken. Mijn kamer was ongeveer 1.5 km van de universiteit, dus nog geen 5 minuten fietsen.

Cultuur:

De Amerikaanse cultuur is toch zeker wel anders dan onze Nederlandse cultuur. Als eerste viel me op hun oppervlakkige beleefdheid. De meeste mensen zijn echter erg vriendelijk. Je hoeft maar even met een kaart in je handen op straat te staan en mensen vragen uit zichzelf of je hulp nodig hebt. De eerste dagen had ik nog geen fiets en liep daardoor veel. Veel andere mensen kom je echter niet tegen op straat. De meeste mensen hebben toch wel een auto, zelfs studenten. Ook toen ik een fiets gekocht had bleek ik 1 van de weinige die hierop rondreed. Fietspaden heb ik ook nauwelijks gezien, maar automobilisten letten echter wel goed op fietsers. In het verkeer zijn Amerikanen trouwens een stuk vriendelijker en beleefder dan in NL. Haast geen bumperklevers en of opdringende automobilisten als je bijv een auto inhaalt. Tevens is links inhalen net zo normaal als recht inhalen. Een ander groot verschil met NL is het etenspatroon van een gemiddelde Amerikaan. Bijna alle studenten aten als lunch pizza/hamburger/patat of een warme maaltijd in een soort mensa. Weinig studenten die je ziet met een boterham. En ja, je ziet opmerkelijk veel dikke en soms extreem dikke mensen lopen. Verder is het land ook bezaaid met alle verschillende fastfoodketens. Overal heb je wel een McDonald, BurgerKing, Domino's, Popeyes, Dunkin Donuts etc etc etc. Het is echter een fabeltje dat fastfood goedkoper is dan zelf koken. Groente is op zich redelijk duur, maar de andere boodschappen zijn redelijk hetzelfde geprijsd als in NL. Op het universiteitsterrein zie je al direct dat sport een belangrijk onderdeel is. Veel sportvelden en sportzalen, die je als student gratis kan gebruiken. Elke universiteit heeft dus ook zijn eigen sportteams voor American football, Baseball, Basketball etc. Wat als laatste ook enorm opviel is het 24/7 principe. Veel (fastfood-)restaurants, supermarkten en andere zaken zijn gewoon altijd open. Zondagnacht boodschappen doen is op zich wel een rare gewaarwording, maar is ook wel heerlijk rustig.

Reizen:

Tijdens mijn stage ben ik verschillende weekenden weggeweest. Vaak met een stel vrienden die een auto hadden. Zoals gezegd binnen 3 uur ben je in hartje Manhattan of Boston. In de staten New York en Massachusetts heb je helaas veel tolwegen. Wegen zijn op zich allemaal wel goed. Ook het reizen met de bus (bv Greyhound) of de trein (bv Amtrak) is erg gemakkelijk. Het makkelijkste blijft toch een auto en het huren daarvan is zo gedaan. Je moet echter vaak wel 25 zijn. De autohuur is vrij goedkoop. Wil je echter totaal verzekerd zijn dan komen en nog wel wat kosten bij. Benzine is echter zeer goedkoop ong. 3x zo goedkoop als in NL. Binnenlandse vluchten zijn ook gemakkelijk via internet te boeken. Zo kan je gemakkelijk verschillende delen van het land bekijken. Een goede optie is om naar Las Vegas te vliegen. Vandaar uit kan je dan de Hooverdam, de Grand Canyon, de steden LA en San Fransisco bekijken. Ook kom je dan langs mooie natuurparken en woestijngebied. In California, Nevada en Arizona zijn ook geen tolwegen, dat is dus ook een pluspunt. Ook zijn er altijd genoeg motels langs de weg. Voor niet al te veel geld heb je een grote kamer met tv en soms zelfs koelkast en meer. Je auto zet je zo voor de deur, wat erg gemakkelijk is met het in en uitladen van je spullen. Vooraf boeken is over het algemeen nooit nodig. In grote steden zelf wordt de prijs voor overnachting wel een stuk duurder. Een hostel is dan vaak beter te betalen. Vooraf boeken op internet is hier vaak wel aan te raden, omdat je dan vaak tegen lagere tarieven kan boeken.