Stageverhaal Gemco Engineers BV China, Gerben Haverkamp

Opdracht en bedrijf

Eind November 2004 ben ik begonnen met mijn stage bij Gemco Engineers BV. Dit is een ingenieursbureau uit Eindhoven dat zich bezig houdt met Cast Metal Technology, www.gemco.nl. Het project waar ik mij mee bezig hield betrof het verplaatsen van een moulding line vanuit Engeland naar China voor het franse concern Saint Gobain, www.saint-gobain.com. Ter voorbereiding het ik enkele weken op het kantoor in Eindhoven gewerkt. Daarna vertroCk ik naar Maanshan (China) om daar als Assistant Sitemanager aan de slag te gaan.

Werkzaamheden

Op locatie was ik assistent van de site manager waren mijn taken zeer divers. Aansturen op de werkvloer, inspectie van het geleverde werk, vergaderen met opdrachtgever en sub-contractors, netwerkbeheerder, planningen updaten en informatie uitwisselen met het kantoor in Eindhoven.

Voorbereiding

Via Integrand, de brug tussen student en bedrijf (www.integrand.nl), ben ik in contact gekomen met Gemco Engineers BV.

Vergoeding

Van Gemco Engineers BV ontving ik een afstudeervergoeding van ongeveer 200 euro per maand. Daarnaast betaalden zij mijn vliegticket.

Huisvesting

In Maanshan heb ik in een hotel gewoond samen met mijn collega’s, we waren gemiddeld met 4 werknemers aanwezig in Maanshan.

Cultuur

Stage lopen betekent ervaring opdoen binnen een bedrijfscultuur en deze verschilt uiteraard met de studentencultuur waar ik aan gewend was.

In het buitenland heb je ook nog te maken met de cultuur van het betreffende land. Van de Chinese cultuur heb ik minstens zoveel geleerd als van de stage-opdracht zelf. De film ‘Lost in translation’ geeft een goede impressie van ervaringen in een land als China, ook al betreft het in de genoemde film geen student.

En verder….

Na mijn stage heb ik teruggegaan naar China en heb ik nog 3 maanden aan het project gewerkt. Met de verdiensten heb ik een reis van 10 weken gemaakt door het grootste gedeelte van het land. China bied veel meer dan de Grote Muur en de Verboden Stad…