Criterion Manufacturing Ltd. Nieuw Zeeland, Jan-Jeroen Boonstra

Stageverhaal Criterion Manufacturing Ltd. Nieuw Zeeland, Jan-Jeroen Boonstra

Opdracht en bedrijf

Eind 2003 heb ik mijn stage gelopen bij Criterion Manufacturing Ltd. in Auckland, Nieuw Zeealand. Criterion is de grootste leverancier van Ready-To-Assemble meubels in Nieuw Zeeland en Australie. Het bedrijf maakt ongeveer 250.000 meubels per jaar. Het is dus een productiebedrijf. In dit bedrijf werd over een half jaar een nieuwe CNC-boormachine geplaatst. Deze machine zou een gedeelte van de huidige productielijn vervangen en veel meer flexibiliteit bieden. Mijn opdracht bestond uit het analyseren van de huidige en toekomstige producten. Het doel was om de mogelijkheden van de nieuwe machine optimaal te benutten en op die manier de efficientie te verhogen.

Voorbereiding

In de aanloop van de stage heb ik op internet gezocht naar professoren op de Universiteiten in Nieuw Zeeland, die raakvlakken hadden met mijn vakgebied. Deze heb ik vervolgens een open sollicitatie voor een stage gestuurd. Van de twee reacties die ik kreeg, was eentje erg positief. Deze contactpersoon heeft een stageplaats geregeld bij een bedrijf waarmee hij contact had.

Het benodigde visum voor Nieuw Zeeland hebben ik geregeld bij de ambassade in Den Haag.

Vergoeding

Het bedrijf gaf een tegemoetkoming in de verblijfkosten (ongeveer EUR 100 per week), hiervan kon de huisvesting en een gedeelte van het eten worden betaald. De rest is betaald door de IBG en de subsidie van de Universiteit (TMF). De laatste vergoedde ongeveer de helft van het vliegticket.

Huisvesting

We (ik en nog 2 studenten) hadden een week ingecalculeerd om huisvesting te zoeken in Auckland. Dit was niet zo gemakkelijk als verondersteld, aangezien niemand happig was om een gemeubileerde kamer voor een korte tijd aan studenten te verhuren. Voor 1 persoon is het nog niet zo'n probleem, maar met z'n drieen was het erg moeilijk (of je moet al met heelveel geld over de brug komen). Uiteindelijk zijn we in een studentencomplex terechtgekomen met elk ons eigen kamertje met een bed+bureau met gemeenschappelijke keuken en sanitair. Uiteindelijk een prima oplossing. Huisvesting in Auckland is aanzienlijk duurder dan in Enschede (denk aan iets minder dan het dubbele)

Cultuur

Aangezien Nieuw Zeeland nog niet zo lang bewoond is, is er dan ook niet zoveel cultuur van de Kiwi's zelf te vinden. Wel heb je de Maori's met hun inboorling cultuur en natuurlijk de invloeden van westerse emigranten (80% van de bevolking). Verder moet je het vooral hebben van de vele Aziaten die in Nieuw Zeeland wonen. Het land is erg multicultureel.

Reizen

Nieuw Zeeland wordt met recht vaak het mooiste land ter wereld genoemd. Dit komt omdat velerlei natuurlijke hoogstandjes zich binnen een bereisbaar gebied bevinden. Van geysers tot gletsjers, van tropische zandstranden tot skigebieden alles vind je er. Het land bestaat uit een noord- en een zuid-eiland. Het noordeiland is prachtig, maar het zuideiland is veruit het allermooiste. Zelf heb ik er zes weken rondgetrokken en raad iedereen aan niet minder dan dat aantal weken rond te reizen. Voor deze reis hebben we zelf een oude auto gekocht, dit is mits zonder problemen echt vele malen goedkoper dan een huurauto. Beide eilanden zijn zeer goed bereisbaar. De kiwi's zijn erg vriendelijk en toeristisch ingesteld. Het land voelt en is heel veilig.