GE Power Protection Haaksbergen, Simone Veldhuis

Aanloop

In de herfst van 2003 ben ik op zoek gegaan naar een stageplek. Ik wilde erg graag ergens in Scandinavië mijn stage doen, omdat ik erg gecharmeerd ben die landen. Helaas bleek in februari 2004 dat een toegezegde stageplek op het laatste moment toch niet doorging, waardoor ik binnen een maand een andere plek moest zoeken, omdat het voor mijn studieplanning belangrijk was dat ik in de zomer van 2004 aan mijn afstuderen kon beginnen.

Zodoende kwam ik terecht bij GE Power Protection in Haaksbergen. Deze idyllische plaats ligt weliswaar niet in Scandinavië, maar ik kon wel per direct beginnen met mijn stage daar.

Opdracht en bedrijf

GE Power Protection maakt deel uit van het Amerikaanse General Electrics. GE Power Protection in Haaksbergen is één van de leidende ondernemingen op het gebied van elektrotechnische verdeelsystemen. Stel jezelf bij deze verdeelsystemen grote kasten voor, waar dikke stroomkabels in gaan die netjes verdeeld worden naar allerlei kleinere stroomgroepen, maar ook kleine schakelkasten zoals die in een meterkast in elk huis aangetroffen worden.

In Haaksbergen worden deze kasten geassembleerd met een deel zelf geproduceerde onderdelen en een deel producten die in het magazijn op voorraad liggen.

Mijn opdracht bestond uit het achterhalen wat de oorzaak was dat het vaak erg lang duurde voordat een complete order vanuit het magazijn aan de productieafdeling geleverd was. Vervolgens mocht ik een voorstel doen tot verbetering.

Ik was blij verrast toen ik, nadat ik vastgesteld had dat het magazijn onlogisch ingedeeld was, een voorstel mocht doen tot verandering van inrichting van het magazijn, en dat dat voorstel ook daadwerkelijk uitgevoerd is.

Voorbereiding

Omdat Haaksbergen op een steenworp afstand ligt van Enschede, heb ik alleen maar de tijden van de bus op hoeven zoeken als voorbereiding. Echter voor mijn pogingen om in Scandinavië aan de slag te raken heb ik erg veel mailtjes gestuurd en docenten benaderd die contacten daar hebben.

Vergoeding

Ik heb een aardige vergoeding van GE Power Protection gekregen gedurende de maanden dat ik daar gewerkt heb. Ik denk dat deze vergoeding iets hoger lag dan de norm in Nederland.

Huisvesting

Omdat ik al in Enschede woonde hoefde ik dus ook niet op zoek naar woonruimte in de buurt van mijn stageplek. Dit is zeker een voordeel van een stage in de omgeving van je woonplaats, mede omdat het geen extra kosten met zich meebrengt.

Cultuur

Mijn eerste gedachte was dat ik bij een stage in Twente ook alleen maar met rasechte Tukkers in aanraking zou komen. Ik heb inderdaad ook heel wat nieuwe uitdrukkingen en woorden geleerd, maar omdat GE van oorsprong een Amerikaans bedrijf is, zijn ze ook niet vies van internationale werknemers, vandaar dat ik ook contact heb gehad met Italianen, Grieken, Duitsers, Engelsen enz. Mijn begeleider binnen GE had op dat moment zijn woonadres in Barcelona.

De cultuur binnen het bedrijf is ook zeer informeel. Iedereen noemt elkaar bij voornaam, iedereen kent elkaar en zelfs de directeur vormt geen uitzondering op deze omgangsvorm.

Reizen

Ik kan iedereen nu vertellen dat er op de weg van Enschede naar Haaksbergen een vrije uitloop kippenboerderij zit, maar veel meer nieuws heb ik toch niet van Twente gezien. Echter met de vergoeding die ik voor mijn stage heb ontvangen ben ik na mijn stage enkele weken door Scandinavië gaan reizen, zodat ik toch ook die droom een beetje uit heb laten komen!

Foto’s: