Afstuderen bij Polynorm, René van Helden

Na 3 jaar werktuigbouwkunde was de keuze voor de afstudeerrichting Productie Management niet moeilijk. Vooral de combinatie van productie, wiskunde, programmeren en bedrijfskunde spraken mij aan. Dat moest dus ook in mijn afstudeeropdracht zitten.

Ik zit nu dagelijks bij “Polynorm Automotive” vestiging Bunschoten. Dagelijks vertrekken hiervandaan tientallen vrachtwagens met carrosseriedelen (deuren, zijwanden, etc.) naar de grote autofabrieken in onder andere Duitsland. Vanuit rollen staal worden deze delen geperst, samengesteld, gelast en gefelst. Veel delen (met name reservedelen) worden daarna nog gelakt. Met een grote perserij, assemblage en lakstraat is Polynorm in Bunschoten een groot productiebedrijf, maar hoe maak je nou een goede planning daarvoor? Bij de assemblage afdeling is dit een probleem en deze vraag staat dan ook centraal in mijn afstudeeronderzoek. Concreet komt dat neer op het ontwikkelen van een methode waarmee 65 productiecellen, met daarop 1400 verschillende producten, gepland kunnen worden. Een cel is een plek waar een product bewerkt wordt door 1 of meer mensen en machines.

Het onderzoek bestaat uit een aantal delen. Allereerst het doorspitten van een boel literatuur waarin de bestaande mogelijkheden beschreven worden om een assemblage afdeling (job shop) aan te sturen / te plannen. Als je de situatie binnen het bedrijf naast deze mogelijkheden legt kom je tot een aantal mogelijke oplossingen, of je ontwikkelt die zelf. Door het uitvoeren van een simulatie vergelijk je deze met elkaar en kom je tot een methode die voor het bedrijf het beste werkt. In mijn geval is het daarnaast de bedoeling om een eenvoudige applicatie (software) te ontwikkelen waarmee een planning gemaakt kan worden volgens de door mij voorgestelde methode.

Wekelijks heb ik overleg met mijn begeleider hier en regelmatig ook met Ronald Mantel in Enschede. Het onderzoek vordert gestaag, maar ik heb nog een hoop maanden te gaan. Nog even hard werken dus.…..