Nederlandse bouw ICT-ers op bezoek in de States


Dertig Nederlanders en Amerikanen, voornamelijk ICT-managers van opdrachtgevers, grote bouwbedrijven, toonaangevende ingenieursbureaus en kennisinstellingen, reisden eind april af naar San Francisco om deel te nemen aan een bijzondere workshop.


Deze workshop, georganiseerd door onze vakgroep en gesponsord door PSIBouw, vond plaats op het toonaangevende Californische Center for Integrated Facility Engineering (CIFE). Stanford


Centraal stond de vraag hoe workflow management systemen en object data management systemen de communicatie, informatie-uitwisseling en samenwerking tussen organisaties in de bouw verder kan ondersteunen en verbeteren.


De workshop had ten de eerste als doel om van elkaars best and bad practices te leren als het gaat over de invoering van workflow management systemen en object data management systemen in bouwprojecten. Nederlandse ervaringen met de invoering van deze systemen werden gepresenteerd door Hans Jongedijk (Rijkswaterstaat), Wilfred van Woudenberg (BAM) en Hans Hendriks (zelfstandig consultant). GSA (de ‘Amerikaanse Rijksgebouwendienst’ en grootste opdrachtgever ter wereld) vertelde over hun ervaringen met de invoering van Bouw Informatie Modellen. DPR Construction (een grote Amerikaanse aannemer) gaf een kijkje achter de schermen bij de implementatie van de nieuwste workflow management systemen.

Ten tweede ging de workshop in op voorwaarden voor en barrières tot een succesvol gebruik van ICT in bouwprojecten. Arjen Adriaanse (AIO bij onze vakgroep en ICT-er bij Ballast Nedam) ging in op de implementatie van workflow management systemen in enkele complexe Nederlandse bouwprojecten. Martin Fischer (CIFE) en Jennifer Whyte (London Imperial College) bediscussieerden hun ervaringen met ICT-gebruik in Amerikaanse en Britse bouwprojecten.

Foto’s


Foto 1 Foto 2 Foto 3


Foto 4 Foto 5 Foto 6


Foto 7 Foto 8 Foto 9