Algemene informatie

“De Integrated Driving Assistant (IDA) helpt de automobilist bij het kiezen en houden van een veilige snelheid, afstand en koers. IDA zorgt voor veilig inhalen, ritsen en afslaan. IDA let op de verkeerslichten en waarschuwt voor obstakels. IDA wijst de meest vlotte, goedkoopste of meest comfortabele route, en houdt de gewenste aankomsttijd in de gaten. IDA informeert en ondersteunt de automobilist van morgen en houdt rekening met zijn/haar voorkeuren en reisdoel. De automobilist reist meer ontspannen, veiliger en vlotter.”

Toekomstmuziek? Allerminst….

De eerste generatie bestuurders-ondersteunende systemen staat in de showroom: navigatiesystemen die actuele verkeersinformatie gebruiken, adaptive cruise control (deze regelt snelheid en volgafstand) en lane departure warning. Deze systemen vormen de eerste stappen naar de Integrated Driving Assistant.

Om vervolgstappen te kunnen nemen, is nader onderzoek nodig. Inzicht is vooral nodig in de effecten van bestuurdersondersteunende systemen op bestuurders, in termen van rijprestatie en gedragsaanpassingen, en op verkeersstromen, in termen van verkeersveiligheid en doorstroming. Om dit inzicht te versterken hebben TNO en de Universiteit Twente de krachten gebundeld in het kenniscentrum Applications of Integrated Driver Assistance (AIDA).