Education

Design an interface to understand the Car of the Future

Het jaar 2005. Toyota showt haar nieuwe Prius aan de wereld. Op de Amsterdamse Auto-Rai, de autobeurs voor Nederland, wordt deze totaal nieuw ontwikkelde auto aan het Nederlandse publiek getoond. Vriend en vijand van auto’s zijn letterlijk enthousiast. Stichting Natuur en Milieu (SNM), een stichting die normaal gesproken wordt geassocieerd met haar anti-auto beleid, huldigt toyota in een pagina grote advertentie in de dagbladen. Tegelijkertijd zegt SNM in 2007 op de Auto-Rai te staan met een eigen nieuw concept.

SNM heeft daarom een project geformuleerd waarin zij samen met de drie technische universiteiten, de Rai-vereniging en DHV-consultants probeert een auto van de toekomst te bouwen en te communiceren.

Binnen dit project wordt aan de UT wordt op dit moment gewerkt aan een aantal mogelijke nieuwe aandrijf concepten (waterstof). Zuinig, snel, sterk. Een belangrijk punt bij het goed functioneren van zo’n nieuw aandrijfconcept is in hoeverre de bestuurder het gedrag van de auto accepteert. Bij Toyota lost men dit prachtig op. Een display in de auto laat zien welke motor (elektro of benzine) welke hoeveelheid kracht levert. Dit laat de bestuurder niet alleen snappen hoe zijn auto werkt, maar laat de bestuurder de techniek ook accepteren.

Doel van de opdracht:

Ontwerp een display/Interface zodat de bestuurder van de auto van de toekomst snapt wat er in zijn auto gebeurt.

Mogelijke onderzoeksvragen/onderzoekstaken:

-

Korte literatuurstudie naar aandrijfconcepten

-

Welke factoren bepalen of een bestuurder een auto accepteert, met specifiek de aandrijflijn in gedachten

-

Hoe kan een interface in de auto ervoor zorgen dat een bestuurder wel/niet de nieuwe aandrijflijn accepteert

-

Ontwerp een interface dat helpt de aandrijflijn te accepteren

-

Wat is de werkbelasting van het nieuwe systeem

-

Korte gebruiksevaluatie

Plaats, Eindhoven, Delft of Twente:

Op dit wordt een stageplaats geregeld in Eindhoven. Een stageplaats in Eindhoven kan echter op dit moment niet gegarandeerd worden. Je kunt ook kiezen uit een vaste plaats in Twente (vakgroep VVR). Deze plaats is beschikbaar! Je komt te zitten tussen afstudeerders van de opleiding Civiele Techniek.

Je zult regelmatig contact hebben met studenten uit Eindhoven en Delft. Ongeveer 1 keer in de 2 weken heb je sowieso een vast overleg met deze studenten. Zij vergaderen dan bij stichting natuur en milieu in Utrecht.

Autorai 2007:

Je ontwerp zal ook getoond worden tijdens de Auto-Rai 2007. Dit betekent ook dat je de kans krijgt om op de stand te staan om daar voor uitleg te zorgen

Voor meer informatie kun je je richten tot:

Dr ir Frans Tillema, Civiele Techniek, Vakgroep VVR.

Kamer: z231

Telefoon: 2449