See News

SOR promovendi ontvangen beurs uit het Prins Bernhard Cultuurfonds

Prins Bernhard Cultuurfonds investeert fors in jong talent

Studiebeurzen voor 171 excellente talenten

Amsterdam, 7 juli 2015 – Beurzen voor 171 excellente studenten, voor een bedrag van ruim 1,7 miljoen euro. Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert daarmee ook dit jaar fors in jong talent in wetenschap, muziek, theater en beeldende kunst. Met een beurs van het Cultuurfonds op zak, gaan de studenten een opleiding of onderzoek doen in het buitenland of krijgen een bijdrage voor een muziekinstrument.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds geeft al sinds 2002 Cultuurfondsbeurzen uit. Ruim 2.000 getalenteerde jongeren kregen zo al de kans om verder te studeren, onderzoek te doen of een muziekinstrument aan te schaffen. ‘En zo investeren we al jaren in jong en bijzonder talent en zorgen voor nieuwe aanwas in de wereld van cultuur, natuur en wetenschap’, aldus Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Ruim 100 wetenschapsbeurzen

Dit jaar zijn er ruim 100 wetenschapsbeurzen gegeven. Voor muziekstudies of voor een bijdrage aan een instrument werden 23 beurzen toegekend en voor beeldende kunst, film, dans en theater 37.

‘Dankzij de beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds kan ik onderzoek gaan doen in New York, aan het Memorial Sloan Kettering Cancer Center’, aldus de 26-jarige Bas Haak, een van de pas afgestudeerden die dit jaar een Cultuurfondsbeurs krijgt. ‘Met mijn onderzoek hoop ik uiteindelijk te bereiken dat we door middel van het inzetten van darmflora de sterfte ten gevolge van longontstekingen tegen kunnen gaan.’

Tijdens de Young Talent Awards van het Cultuurfonds op donderdag 7 juli staat Bas samen met ruim 100 andere bursalen van dit jaar op het podium in de Beurs van Berlage om het belang van Cultuurfondsbeurzen uit te dragen.

CultuurFondsen op Naam

Driekwart van het geld voor de Cultuurfondsbeurzen komt uit de zogenoemde CultuurFondsen op Naam: fondsen van schenkers die er specifiek voor gekozen hebben om via het Prins Bernhard Cultuurfonds jong talent te ondersteunen. Adriana Esmeijer: ‘Onder meer dankzij deze grote groep bevlogen gevers kunnen we ook dit jaar weer een hoop getalenteerden blij maken.’

Young Talent Awards Tijdens de Young Talent Awards op 7 juli aanstaande worden de beursstudenten in de schijnwerpers gezet in de Beurs van Berlage in Amsterdam, in aanwezigheid van veel schenkers en vele bursalen van de afgelopen jaren. Ook worden de Charlotte Köhler Prijzen uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent van het Cultuurfonds - van elk € 30.000 - gaan dit jaar naar beeldend kunstenaar Jonas Staal en theatermaker Sadettin Kirmiziyüz.

Meer informatie Erica Bronkhorst

Communicatieadviseur 
Prins Bernhard Cultuurfonds 
e.bronkhorst@cultuurfonds.nl 
+ 31 6 512 76 435