See MSc projects

Afstudeeropdracht planning poliklinische revalidatie behandeling UMC Utrecht

Patiëntvriendelijk en efficiënt

Context

De afdeling Revalidatie, Verplegingswetenschap & Sport (RV&S) is onderdeel van de divisie Hersenen van het UMC Utrecht. Onze medewerkers bieden zorg aan patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, maar ook aan patiënten die naar huis zijn ontslagen; deze zijn bij ons in Poliklinische Revalidatie (dag)Behandeling (PRB). Patiënten die voor deze poliklinische behandeling in aanmerking komen, hebben meestal niet-aangeboren hersenletsel, voornamelijk veroorzaakt door een herseninfarct of –bloeding of een hersentumor. Ook patiënten met een spierziekte en patiënten met kanker zijn bij ons in behandeling op de poli.

Patiënten in PRB worden multidisciplinair behandeld, waarbij zij bij verschillende specialismen (fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werk, psychologie, logopedie) tegelijkertijd onder behandeling kunnen zijn.

De planning van deze afspraken wordt gedaan door 2 planners, die de wensen van patiënten en beschikbaarheid van agenda’s handmatig op elkaar afstemmen. Wij zijn op zoek naar een meer efficiënte manier om de planning vorm te geven, zonder concessies te doen aan de patiëntvriendelijkheid hiervan.

Doel

De afdelingsleiding van RV&S wil graag een planning die zowel patiëntvriendelijk als efficiënt is. Dit houdt in dat wensen van de patiënt (combineren van afspraken, voorkeuren voor dag en tijd, voorkeuren voor therapeut) zoveel mogelijk gehonoreerd kunnen worden terwijl de planning meer geautomatiseerd wordt en de afhankelijkheid van de aanwezigheid van de planner verminderd.

Onderzoeksvragen

Om hier inzicht in te krijgen, is er een aantal relevante onderzoeksvragen:

  • Op welke manier wordt er nu door de planners gepland, en waarom?
  • Met welke variabelen moet rekening worden gehouden bij het opzetten van een efficiënte planningstool?
  • Hoe kan rekening gehouden worden met de wensen van de patiënt?
  • Welke manier van plannen is efficiënt en effectief?

Praktische informatie

  • De opdracht is voor een masterstudent Toegepaste Wiskunde of Technische Bedrijfskunde;
  • De opdracht duurt ongeveer 6 maanden;
  • De student zal gedurende deze tijd een werkplek bij de afdeling RV&S toegewezen kregen;
  • De opdracht kan per direct worden uitgevoerd.

Geïnteresseerden kunnen hun motivatie, cv en cijferlijst opsturen naar Gréanne Leeftink (a.g.leeftink@utwente.nl) en Michel Zeilmaker (m.zeilmaker@umcutrecht.nl).